Kaos nakon tajfuna: Osam žrtava u pljački skladišta riže

filipini

Osam je osoba poginulo pri urušavanju zida u skladištu riže koje je pokušala opljačkati gomila u Alangalangu na otoku Leyte, prenose agencije s Filipina

Tajfun Haiyan za sobom je ostavio apokaliptičnu pustoš, a stanovništvo očajnički vapi za vodom, hranom, lijekovima. Pomoć stiže na kapaljku.

Zid skladišta urušio se i poklopio osam osoba koje su poginule na licu mjesta, objavio je glasnogovornik Nacionalne uprave za hranu Rex Estoperez, prenosi agencija AFP s otoka Leyte, jednog od najteže pogođenih tajfunom.

Policajci i vojnici čuvali su skladište riže koje pripada toj vladinoj agenciji, no gomila ih je pregazila i ugrabila 129.000 vreća riže, od čega je 96.000 u nejestivu stanju, rekao je Estoperez. Neki su ljudi doista gladni, no drugi pljačkaju da bi zaradili na crno, opisao je dužnosnik kaos nakon prirodne katastrofe.

Pet dana nakon prolaska tajfuna Haiyan, jednog od najsnažnijih koji je pogodio Zemlju, praćen vjetrovima jačima od 300 km/sat i valovima većima od pet metara, preživjeli Filipinci u najteže pogođenim područjima bez hrane su, vode i struje. U takvu očaju pomoć stiže na kapaljku te su neki uzeli oružje u ruke u potrazi za hranom.

Filipinske vlasti uvele su redarstveni sat i rasporedile stotine vojnika u Taclobanu, glavnome gradu otoka Leyte, nekih 17 kilometara od skladišta riže opljačkong u srijedu.

Ujedinjeni narodi strahuju da je 10.000 osoba poginulo u tajfunu samo u Taclobanu, no filipinski predsjednik u utorak je rekao kako je taj broj vjerojatno prevelik i da je broj žrtava bliži 2.000 ili 2.500.

Upravitelj Taclobana John Lim rekao je da je uništeno 90 posto obalnoga grada od 220.000 stanovnika, a pomoć je primilo samo 20 posto stanovnika. Osim skladišta pljačkaju se i kuće.

Google, koji je uspostavio internetsku stranicu kako bi pomogao ljudima da razmijene informacije o nestalima, kaže da je sada na popisu 65.500 nestalih. Stranica The Person Finder omogućuje svakome da upiše ime nestale osobe i putem datoteka traži podatke. (HRT)