Kandidati HDZ-a za Zagreb: Prgomet, Plenković, Reiner, I. Mrkonjić ili netko izvan stranke?

HDZ još nije odlučio tko će biti njegov kandidat za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u svibnju i sva imena koja dospijevaju u javnost probni su baloni. Trenutačno je u igri barem pet imena stranačkih ljudi koji dolaze u obzir za tu funkciju, ali čini se da HDZ svog favorita ipak više traži izvan stranke, navodno među poznatim sportašima, znanstvenicima ili ekonomistima

S tim se ljudima razgovaralo, ali još nema konkretne odluke. Među petero HDZ-ovih kandidata jedna je žena, i to doktorica fizike Ivana Mrkonjić.

Podsjeća na Jasena Mesića

Ta 40-godišnja bivša državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja aktualna je predsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinska grada Zagreba. U stranci je opisuju kao pametnu, zgodnu, smirenu ženu koja “hoće raditi”. Osim što, očito, uživa povjerenje vrha stranke, potpuno je nepoznata široj javnosti. Odluči li HDZ igrati na njezinu kartu obrazovanja i ženstvenosti, morat će je dobro promovirati i učiniti prepoznatljivom široj javnosti. Kruži i priča da bi I. Mrkonjić navodno mogla biti u kombinaciji za dogradonačelnicu, a ne gradonačelnicu. Prema našim informacijama I. Mrkonjić je u užem krugu favorita za gradonačelničku kandidaturu uz Andreja Plenkovića, a u širem su izboru Drago Prgomet i akademik Željko Reiner.
Iako Plenković visoko kotira i kod šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, u toj su stranci procijenili da on dosta podsjeća na njihova kandidata s prošlih lokalnih izbora Jasena Mesića, a ta je priča neslavno završila. Plenković bi mogao privući birače centra, obrazovan je, uglađeni diplomat, ali pitanje je bi li ga prepoznali HDZ-ovi birači. Prema stranačkim istraživanjima zasad uživa podršku samo tri posto birača.
Drago Prgomet, zamjenik predsjednika stranke, iako nije u idiličnim odnosima s vrhom HDZ-a, ipak je u njihovim ozbiljnim kombinacijama u bitki za Zagreb. Za Prgometa bi prema istraživanju glasovalo četiri posto ispitanih, a u HDZ-u smatraju da on nije loš materijal za gradonačelnika. Poznat je liječnik, umjeren u istupima.

Svatko ima svog favorita
Akademika Željka Reinera, čuje se u HDZ-u, navodno gura politički tajnik Tomo Čuljak, ali malo je vjerojatno da će baš on biti službeni kandidat. Svatko iz vodstva ima svog favorita, a među odbačenima nije ni Domagoj Ivan Milošević, ali ni Davor Štern. Nikica Valentić zbog svog zdravlja neće biti kandidat…

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr