Skip to content

„Kamenje“ Male scene na sarajevskom MESS-u

U subotu, 6. listopada, na Međunarodnom festivalu malih scena (MESS) u Sarajevu odigrat će se „Kamenje“, predstava Male scene, koja je svoju premijeru imala 13. veljače 2011. godine. „Kamenje“ je jedina predstava za djecu i mlade selektirana ove godine iz Hrvatske za ovaj prestižni festival u regiji

Od svoje premijere predstava je gostovala na više festivala u Makedoniji i Hrvatskoj, a na festivalu „Pozorište zvezdarište“ mladi je glumac Filip Lozić osvojio nagradu za najboljeg glumca. Marko Hergešić nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta prošle godine za uloge u istoj predstavi.
„Kamenje“ je nastalo prema istinitom događaju iz 1994. godine, autori su australski dvojac Tom Lycos i Stefo Nantsou, a problematizira nasilje mladih. Namijenjena je mladima i odraslima (10 godine naviše), a prati „igru“ dvojice dječaka od 13 i 15 godina koji, bacajući kamenje s nadvožnjaka na jureće automobile, prouzroče nesreću i smrt vozača. U sudskom procesu postavlja se pitanje krivnje i kazne, ali i odgovornosti za takav nesretan događaj. Jesu li dječaci krivi ili nisu i, ako jesu, kako ih kazniti? Tko je odgovoran za mladenačko nasilničko ponašanje i nesreće koje prate takvo ponašanje?
Tekst je prevela Maja Oršić Magdić, režiju potpisuje Ivica Šimić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Hana Letica, originalnu glazbu za predstavu skladali su Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić. U predstavi igraju dva mlada glumca odabrana na audiciji Marko Hergešić i Filip Lozić.
BR
Izvor: Vecernji.hr

See also  Drugi Festival kršćanskog kazališta / Program