Kako varaju (neki) taksisti?

kako varaju

kako varaju

Na fotografiji je sprava uz pomoć koje pojedini taksisti varaju svoje putnike lažiranjem kilometraže. Prilikom vožnje obratite pozornost na crveni gumb prikriven u blizini vozača!

O ovoj se temi govorilo ‘Pod satom’ Radio Sljemena, a emisiju možete preslušati u našoj ‘Slušaonici’.

Predsjednik udruženja Radio taksi Zagreb Željko Petković u emisiji je rekao kao je upoznat sa spravom za varanje, te da se njome koriste uglavnom vozači koji su samostalni obrtnici ili tvrtke, ne i tzv. veliki igrači na tržištu poput Camea, Eko taksija i njegova udruženja. Problem je u tome što se mnogi samostalni taksisti koriste vizualnim sličnostima s oznakama Radio taksija Zagreb, pa putnike dovode u zabludu i voze ih po znatno višim cijenama. Zna se i da spravu ugrađuje nekoliko servisera u Zagrebu, pa razmjeri njezine raširenosti u vozilima mogu biti prilični.

Gradski ured za promet još je proljetos tražio reakciju nadležnog inspektorata i Zavoda za mjeriteljstvo. Nadležni su naposlijetku reagirali pregledom samo četiriju taksi vozila te zaključili da nema nepravilnosti. Grad ne može samostalno utvrditi vozila i taksiste koji varaju putnike – rekao nam je Mijo Bezer iz Ureda za promet.

Bezerov kolega iz Ureda Dubravko Mahović slušateljima je objasnio na što treba pripaziti prije ulaska u taksi vozilo. Među najvažnijim izdvajamo mogućnost da se smije izabrati vozilo na stajalištu kojim se želi voziti, ovisno o cijeni ili bilo kojem drugom subjektivnom izboru putnika. U tome putnike taksisti često onemogućuju, budući da su se unatoč gradskom pravilniku međusobno solidarizirali i odlučili voziti ‘po redu’.

Također, Mahović je rekao da svaki taksist mora ispostaviti račun – bilo da je to račun fiskalizirane blagajne ako se radi o obvezniku iz sustava PDV-a ili blok račun ovjeren od Porezne uprave ako se radi o taksistu obrtniku izvan sustava PDV-a. Opširnije savjete poslušajte u tonskom zapisu ispod teksta. (IH/radio.hrt.hr/radio-sljeme)