Kako udaljiti Putina od Damaska?Čelnici zemalja EU-a i ruski predsjednik Vladimir Putin počeli su u Sankt Peterburgu službeni summit na kojem bi trebali razgovarati o stanju u Siriji.
 
Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy, predsjednik EK Jose Manuel Barroso te visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton željeli bi uvjeriti Putina da bi trebao odustati od svojih stajališta o Siriji.

Ruski predsjednik ostao je čvrst tijekom prošlotjednog posjeta Berlinu i Parizu, ponovno odbacujući sankcije UN-a protiv režimaBašara al- Asada kao i uvjetovanje njegova odlaska s vlasti. Nakon nedjeljnog sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Ashton je kazala da je ruska uloga ključna za uspjeh plana Kofija Annana o zaustavljanju 15-mjesečnog krvoprolića u Siriji za koje Zapad krivi Asada.

Dvadeset i deveti sastanak na vrhu trebao bi na dnevnom redu imati i pitanje energetske suradnje, trgovine kao i stanje u Iranu. Rusija i EU snažno su međusobno povezani, budući da se Europa uvelike oslanja na ruski izvor energenata, a Rusija od EU-a kupuje brojne proizvode za široku potrošnju, poput automobila, namještaja ili maslinova ulja.

Izvor: Hina

Akademija-Art