Kako je nastala pizza?

Pizza je jedno od najpopularnijih jela današnjice. Svi znamo koji sastojci su potrebni da bi pizza bila onako fina i sočna. No, znate li kako je nastalo ovo jelo?

Ne postoje pouzdani podaci u vezi s podrijetlom pizze, ali mnogi vjeruju da, suprotno uvriježenom mišljenju, Italiji ne pripada “vlasništvo” nad pizzom.
Vjeruje se da je prva pizza nastala na području Mediterana, gdje su mnogi narodi poput Grka, Rimljana i Egipćana imali običaj da jedu tanko pečeno pecivo, na koje su stavljali ulje, bijeli luk i začine.
U Italiji su pekari tanko razvijeno tijesto koristili da bi provjeravali temperaturu svojih pećnica. Da ipak ne bi bacali tijesto, davali su ga sirotinji, koja je na njega stavljala ostatke ručka, najčešće povrće i začine. Tada se takvo jelo smatralo sirotinjskim.
Najpoznatija vrsta, Margharita je nastala u gradu Napoliju u 19. stoljeću, kada je lokalni pekar bio zadužen za pripremu trpeze u svrhu posjete kraljevske lože. Kako se vjeruje, kralj Umberto i njegova pratilja Margharita su obilazili lokalno područje.
Kako bi ih impresionirao i pokazao svoj patriotski duh, odlučio je da tanko pečeno pecivo obogati hranom koja će najbolje predstavljati boje Italije: paradajz, bijeli sir i bosiljak. Kraljevski par je bio impresioniran što se i pročulo na širem području.
Danas postoji nebrojno varijacija pizze, koje su posebne svaka na svoj način i koje će sigurno naći put i do vašeg domaćinstva.