Kako je iz HAC-a izvučeno više od 5 mil. eura

autocesta

Pripadnici USKOK-a bili su jučer u zgradi Uprave Hrvatskih autocesta. Provjeravali su dokumentaciju, i to u prostorijama pravne službe. Oglasio se priopćenjem i HAC

Iz Hrvatskih autocesta, u kojima Uskok provodi istragu, priopćeno je danas da tvrtka potpuno surađuje s policijom i Državnim odvjetništvom. Vezano uz policijsku istragu u Hrvatskim autocestama od 18. listopada 2013. želimo izvijestiti javnost da smo postupili po nalogu policije i Državnog odvjetništva s kojim Hrvatske autoceste potpuno surađuju. S obzirom na to da istraga traje, trenutačno ne raspolažemo s više informacija, navodi se u priopćenju HAC-a koje je medijima poslao ured uprave.

Kako god, jasno je da je poslovanje Hrvatskih autocesta ponovno pod povećalom istražitelja, koji su sinoć izuzeli potrebnu dokumentaciju.

Naime, sumnja se kako se u HAC-u godinama primjenjivala formula za izvlačenje novca putem fiktivnih računa u suradnji s nekoliko građevinskih tvrtki. Sumnja se da je HAC pritom oštećen za oko 5,3 milijuna eura! Istražitelji su ‘češljali’ dokumentaciju od 2004. do 2010. godine. Situaciju je komentirao Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Očito znaju o čemu se radi i očito su došli po dokumentaciju točno određenih slučajeva, što će očito ovoga puta završiti i odgovornošću onih koji su pljačkali HAC svih ovih godina. Također, vjerujem da će ovo trasirati put i prema drugim aferama, rekao je Stanić.

Naime, istražitelji navodno sumnjaju da je HAC sklapao fiktivne ugovore s tvrtkama Viadukt, Zagorje-Tehnobeton, Osijek Koteks i Strabag. Te su tvrtke ispostavljale HAC-u račune za nepostojeće poslove, a HAC bi njima novac isplaćivao na austrijske račune čeških tvrtki.

U Austriji bi se taj novac zatim podizao u gotovini i tako – vraćao u Hrvatsku. Nije poznato kroz čije je sve ruke taj novac prolazio, no nije ni tajna da je više predsjednika i članova Uprave HAC-a bilo pritvarano te da su protiv njih vođene istrage, piše hrt.hr.

Jednako tako USKOK ni nije prvi put u HAC-u, ako se prisjetimo afere s bojenjem tunela, preplaćenih signalnih stupića, Fimi medije… Također, nijedna od tih afera osim Fimi medije nije završila na sudu.

Mediji prenose i kako je cijeli slučaj povezan s istragom u HGK jer su na upravo austrijski račun češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Podsjetimo, direktor Remorkera Igor Premilovac priznao je da je u dogovoru sa Zdenkom Peternel i Davorom Komeričkim uplaćivao novac koji je fiktivnim poslovima izvučen iz HGK, a zatim ga u gotovini vraćao u Hrvatsku.