Kako je car Karlo V. osvojio Tunis

Opsjedanje utvrde La GolettaCornelisz Vermeyen 1546-50 Kunsthistorisches Museum

Bečki Muzej povijesti umjetnosti
2. svibnja 2013. do 2. veljače 2014.

Car Svetog Rimskog Carstva kao i najmoćniji vladar u prvoj polovici XVI. stoljeća, Karlo V., 1535. je godine krenu sa svojom flotom od 400 brodova i 30.000 vojnika iz Sardinije, kako bi osvojio Tunis koji se u to vrijeme nalazio pod Osmanlijama.

Karlo V. je sve detalje tog pohoda želio pomno zabilježiti te ja sobom poveo svog dvorskog slikara Jana Cornelisza Vermeyena koji je jedanaest godina nakon ove velike pobjede dobio zadatak da nacrta predloške za ukupno dvanaest monumentalnih tapiserija koje prikazuju pohod na Tunis.

Kao osnova za te nacrte su mu koristile vlastite skice koje je u velikom broju načinio na licu mjesta.

Ovakvi tkalački predlošci u originalnoj veličini rijetko su očuvani do današnjih vremena, no bečki Muzej povijesti umjetnosti ima sreću da posjeduje čak deset od nekadanjih dvanaest predložaka, kojima je posvećena samostalna izložba koja se može pogledati sve do 2. veljače 2014 godine.

Bojno polje kod TunisaCornelisz Vermeyen 1546-50 Kunsthistorisches Museum

Predlošci koji su oduprili zubi vremena kasnije su smatrani samostalnim umjetničkim djelima, a pripisivani su čak i Tizianu. Izrada predložaka trajala je pune četiri godine, sva su mjesta događanja pri tom topografski ispravno prikazna, a detaljno su opisana i sva turbulentna ratna događanja. Na svakom je predlošku prikazana jedna ili više faza pohoda, a uvid u povijest osvajanja Tunisa proširena je i materijalom iz zbirki drugih muzeja iz cijele Austrije.