Kako do čistijeg grada bez opušaka – Beč zna

c Christian Houdek   PID

61 milijuna opušača godišnje završi u bečkim javnim pepeljarama

Mnogobrojne mjere bečke gradske uprave usmjerene na podizanje svijesti pušača o zagađenju okoliša koje uzrokuju bacanjem opušaka po javnim površinama urodile su plodom.

Dok je još u rujnu 2009. u bečkim javnim pepeljarama završilo 800.000 opušaka, u travnju ove godine ih je bilo 1,2 milijuna. Po toj računici bi broj pravilno zbrinutih opušaka 2013. mogao dosegnuti čak 61,5 milijuna.

Bečka komunalna služba za zbrinjavanje otpada MA48 protekle je godine uvela veliki broj dodatnih mjera kako bi pušačima omogućila pravilno zbrinjavanje opušaka.

Beč tako trenutno posjeduje 12.800 koševa za smeće koji imaju ugrađenu cijev za opuške, osim toga u gradu je na mjestima, gdje nije moguće postavljanje koševa za smeće, postavljeno dodatnih 800 cijevi za zbrinjavanje opušaka koje imaju jako upadljiv dizajn. Naime cijevi izgledaju poput predimenzioniranih cigareta, a oblijepljene su i poznatim bečkim kolokvijalnim izrazom „Host an Tschick” ili na hrvatski prevedeno „Imaš pljugu”.

Pored ovih poticajnih mjera, uvedene su i kazne koje nesavjesnim građanima naplaćuju bečki čuvari komunalnog reda, WasteWatcheri. WastWatcheri su protekle godine čak 5.800 puta intervenirali zbog nepropisno bačenih opušaka, a i ove je godine zabilježeno već 1.683 intervencija, od toga 324 opomena, 1.049 naplaćenih kazni u visini od 36 eura i 310 prijava.