Kad će biti raspisan natječaj za pripravnički staž?

rajko ostojic

Skupina mladih liječnika uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Upozoravaju ga da, unatoč njegovu obećanju, još nije raspisan natječaj za plaćeni pripravnički staž za liječnike

Dvadesetak liječnika u pismu podsjeća Ostojića da je potkraj siječnja izjavio medijima da će natječaj za staž biti raspisan potkraj ožujka, odnosno početkom travnja. Od tada su prošla gotovo tri mjeseca, a u međuvremenu je Ostojić postao kandidat za gradonačelnika Zagreba. Vjerujemo kako ste u kampanji, gužvi i strci jednostavno zaboravili raspisati obećani nam natječaj ili nas informirati o tome zašto još nije došlo do njegova raspisivanja, stojiu pismu.

Potpisnici također odbijaju staž za mlade liječnike prema modelu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za 1600 kuna mjesečno, koji se od veljače počeo raspisivati sporadično u nekim bolnicama. Ističu da i dalje računaju na Ostojićevo obećanje – financirani staž prema dosadašnjem modelu, preko HZZO-a, jer nakon osamnaestogodišnjeg obrazovanja i stjecanja visoke stručne spreme u deficitarnom zanimanju kao što je liječničko smatraju da imaju pravo na mjesečnu naknadu koja je obećana mladim liječnicima, a ne suficitarnim zanimanjima financiranima putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nije li paradoksalno da Hrvatskoj nedostaje više od 4000 liječnika te da su se još donedavno raspisivala tri natječaja godišnje, a nakon srpnja prošle godine nijedan, pitaju mladi liječnici. Upozoravaju da neki doktori medicine na burzi rada već gotovo godinu dana čekaju raspisivanje natječaja za pripravnički staž, jer je to zakonska obveza nužna da mogu pristupiti stručnom ispitu za liječnike i dobiti licenciju za samostalan rad.

Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut izjavio je danas Hini da u HZZO-u ništa s tim u vezi nije u planu pa se raspisivanje natječaja za pripravnički staž ne treba tako skoro očekivati. (Izvor: HRT)