Julienne Eden Bušić uručena nagrada „A.B. Šimić“

simicevi susreti 2013 4

Završeni jubilarni 50. „Šimićevi susreti“ u Grudama i Drinovcima u Bosni i Hercegovini

U Grudama i Drinovcima u Bosni i Hercegovini od 13. do 18. svibnja 2013. godine održani  su jubilarni 50. “Šimićevi susreti”. Program ovogodišnje manifestacije započeo je predavanjem Joze Marića, prof., na temu “50. Šimićevi susreti 1964.-2013.”,  u dvorani Osnovne škole u Drinovcima. Potom je održana promocija knjige dr. sc. Zdravka Kordića Pojavno i metafizičko u poeziji A. B. Šimića (Od Brijega do zvijezda). Dr. sc. Vladu Majstorovića, rektoru Sveučilišta u Mostaru, članu Počasnog odbora Susreta, pripala je čast otvorenja ovogodišnje jubilarne 50. pjesničke manifestacije „Šimićevi susreti“.
 

simicevi susreti 2013 2
Bilosnić, Paljetak i Lovrić

Dan poslije, u utorak, 14. svibnja, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena je izložba slika akademskog slikara Stjepana Jozića iz Vinkovaca i predstavljena knjiga pjesama Tatjane Kurolt, kao znak suradnje s Galerijom Slavko Kopač iz Vinkovaca. U srijedu, 15. svibnja u dvorani Osnovne škole u Drinovcima izveden je glazbeno-scensko-poetski kolaž Hercegovina 2. dio, u izvedbi HNK Mostar. Sutradan u kinodvorani u Grudama izvedena je kazališna predstava Lipa si Teno u izvedbi Sandre Lončarić, glumice HNK Osijek i grupe tamburaša.

simicevi susreti 2013 3
Operna pjevačica Ilijana Korać

Središnji dio manifestacije zbio se u petak, 17.svibnja kad je u jutarnjim satima upriličen susret književnika s učenicima u osnovnim i srednjoj školi općine Grude, dok je u večernjim satima u dvorani Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima upriličena dodjela nagrade Antun Branko Šimić i susret s pjesnicima Pjesnici su čuđenje u svijetu. Istog dana otvorena je i izložba slika učenika OŠ Drinovci i izborne sekcije učenika Srednje škole Grude.

Ovogodišnja prestižna nagrada Antun Branko Šimić po ocjeni prosudbenog povjerenstva pripala je književnici Julienne Eden Bušić  za roman Živa glava, koji tretira problematiku silovanih žena u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Slavljenici je nagradu uručila Marina Kljajo Radić, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

simicevi susreti 2013 1

Stihove na večeri poezije nadahnuto su recitirali Luko Paljetak, Tomislav Marijan Bilosnić, Fabijan Lovrić, Admiral Mahić, Ljubo Krmek, Marina Kljajo Radić, Sonja Jurić, Ivan Baković, te Lidija Glavaš, Radica Leko, Miljenka Koštro i Iva Nuić.

Zadnjeg dana Susreta, u subotu, 18. svibnja u Drinovcima je služena Sveta misa za Antuna Branka i Stanislava Šimića. Misu je slavio fra Vendelin Karačić. Potom je u dvorani Osnovne škole u Drinovcima održana akademija u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića, uz predavanje akademika Luka Paljetka i dodjelu nagrada mladim pjesnicima

U programima „Šimićevih susreta“ nastupila je i operna pjevačica Ilijana Korać uz pratnju Bože Letunića na klaviru.