Josipović naglasio Vučiću: Pitanje nestalih je najvažnije

josipovic vucic

Pitanje nestalih osoba najvažnije je političko i humanitarno pitanje za Hrvatsku u ovom trenutku. Rekao je to predsjednik Republike Ivo Josipović na sastanku s potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem kojemu je zahvalio za pomoć Srbije u otkrivanju masovne grobnice hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata u Sotinu

Josipović je izrazio očekivanje da će se vrlo skoro sve poduzeti kako bi se otkrila sudbina svih nestalih građana RH, a Vučić obećao nastavak suradnje i najavio nove aktivnosti srbijanske vlade u tom pogledu.

Razgovarali su i o europskoj budućnosti regije, mogućnostima bilateralne suradnje, osobito na gospodarskom planu, te rješavanju otvorenih pitanja između dviju država. Sugovornici su se složili o novim mogućnostima gospodarske suradnje koje treba iskoristiti. Vučić je ponudio je srbijansku pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e kako bi se amortizirale eventualne posljedice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovinskog sporazuma ulaskom u EU.

Srbijanska je strana istaknula i otvorenost za hrvatske investicije. Razgovaralo se i o vojnoj suradnji, osobito vezano uz zajednički nastup na trećim tržištima.
Predsjednik Josipović ponovio je potporu Hrvatske Srbiji, kao i svim ostalim državama regije, na putu prema Europskoj uniji.

Vučić je završio jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg se sastao i s premijerom Zoranom Milanovićem, prvom potpredsjednicom Vlade i šeficom diplomacije Vesnom Pusić, potpredsjednikom Vlade i budućim europskim povjerenikom Nevenom Mimicom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Vučić je najviši dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji je posjetio Hrvatsku otkako je ta vlada preuzela dužnost u srpnju prošle godine.