Josipović na CNN-u: RH traži partnera za eksploataciju Jadrana

ivo josipovic hr

ivo josipovic hr

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović predavanjem na sveučilištu u Oxfordu Hrvatska vanjska politika: EU i jugoistočna Europa, završit će višednevni državni posjet Velikoj Britaniji

Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja u Jadranu kako bi oživjela svoju posrnulu ekonomiju, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć u razgovoru za CNN.

Jedan od načina da se pokrene ekonomija je motiviranje ulagača da dođu u Hrvatsku, kazao je Josipović u emisiji Quest Means Business.

Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU u kojoj samo Grčka i Španjolska imaju veću stopu nezaposlenosti. Josipović je siguran da će Hrvatska privući strana ulaganja i tako izbjeći odljev mozgova iz zemlje.

Odljev mozgova je uvijek povezan s ekonomskom situacijom, s EU-om ili bez njega, kaže Josipović. Međutim, sa stranim ulaganjima očekujem da će u Hrvatskoj biti i nešto priljeva mozgova, rekao je hrvatski predsjednik CNN-ovu uredniku Richardu Questu.

Na Questov upit zašto toliko nade polaže u EU koju mnogi smatraju dijelom problema, Josipović je odgovorio: Ne, mi EU smatramo prilikom. Ne samo zbog dostupna novca kroz fondove, nego i zato jer možemo privući ulaganja, proširiti tržište i iskoristiti naš važan prometni položaj.

Hrvatski je predsjednik u intervjuu kazao da se RH jednog dana namjerava pridružiti eurozoni. Josipović je rekao da je euro de facto već valuta u Hrvatskoj, ali je zemlji potrebno najmanje pet godina da ispuni kriterije za apliciranje za članstvo u eurozoni.

Josipović je kazao da je hrvatski strateški cilj da i ostale balkanske zemlje uđu u Uniju kada ispune kriterije.

Na pitanje Richarda Questa kojoj će se strani Hrvatska prikloniti u raspravama o budućnosti Unije, onoj koju predvodi britanski premijer David Cameron ili strani njemačke kancelarke Angele Merkel, Josipović je odgovorio da će Hrvatska stvoriti svoju autentičnu poziciju.

Josipović završava posjet Velikoj Britaniji

Predsjednik Josipović jučer se sastao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji je rekao da je ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja povijesni trenutak i veliko postignuće za Hrvatsku. Uvjeren sam da će Hrvatska biti primjer drugim zemljama regije jer se proširenje Unije neće zaustaviti’, naglasio je Cameron.

Govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja, Cameron je rekao da se nada kako će Hrvatska i Britanija više nego dosad poticati međusobnu trgovinu i investicije.

Hrvatski je predsjednik novinarima izjavio kako je Cameron bio vrlo otvoren i naklonjen Hrvatskoj i kako je za Hrvatsku važno da ima partnera poput Velike Britanije unatoč tome što često ima različita stajališta o institucionalnom i gospodarskom razvoju Europe u odnosu na hrvatsku i ostatak Unije.

Josipović je jučer posjetio i ugledno sveučilište London School of Economics, gdje je razgovarao s britanskim stručnjacima za europska pitanja. (HRT)