Skip to content

Josipović iznimno zadovoljan posjetom Srbiji

josipovic nikolic

Predsjednik Ivo Josipović iznimno je zadovoljan razgovorima sa svojim domaćinom, srbijanskim kolegom Tomislavom Nikolićem. Konstatirali su da su manjinske zajednice bogatstvo Hrvatske i Srbije. Rekao je to u vojvođanskom mjestu Tavankutu, gdje je završio dvodnevni posjet Srbiji

Josipović i Nikolić zajedno su u Tavankutu, nedaleko od Subotice, gdje žive pripadnici hrvatske manjine, posjetili Osnovnu školu Matije Gupca. Susreli su se s učenicima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku te s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji.

Josipović je istaknuo da je s Nikolićem otvoreno razgovarao o svim problemima koje opterećuju Hrvatsku i Srbiju, a posebno o odnosima naših država prema manjinskim zajednicama, prema hrvatskoj zajednici u Srbiji i srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Znamo za probleme koji postoje, ali smo zajedno konstatirali kako su manjinske zajednice naše bogatstvo, kako nas manjinske zajednice povezuju i kako zapravo poštivajući prava naših manjina ništa ne gubimo već samo dobivamo, rekao je Josipović.

Nikolić je kazao da svemu lijepome dođe kraj pa se i posjet predsjednika Josipovića privodi kraju. Mislim da je ne samo za građane Srbije i Hrvatske, za građane regije, nego i za cijelu Europu, izvanredan znak da Srbija i Hrvatska mogu iza sebe ostaviti sve ono što ih je dijelilo i razdvajalo i da mogu stvarati novu povijesti svojih naroda, rekao je Nikolić.

Povezani smo, isprepleteni, bilo je tragičnih događaja u našoj prošlosti, neka ih ne bude više nikada, istaknuo je srbijanski predsjednik.

Josipoviću je to bio prvi službeni posjet Srbiji otkako je u svibnju 2012. za predsjednika Srbije izabran Nikolić, nekadašnji radikal i suradnik Vojislava Šešelja. U Srbiju je Josipović dosad odbijao doći zbog Nikolićevih prijašnjih spornih izjava o Srebrenici, velikoj Srbiji i Vukovaru kao srpskom gradu.

Josipović je u Beogradu razgovarao i sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem te s predstavnicima srpskih udruga izbjeglih i nestalih. Sudjelovao je i na sastanku hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika. Također se sastao s predsjednikom srbijanske Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem. Kao prvi hrvatski predsjednik održao je govor pred srbijanskim zastupnicima, na koji se osvrnuo na kraju posjeta ocijenivši da mu je to bila posebna čast.

Također je rekao da su s predstavnicima hrvatske zajednice dogovorili mjere kojima bi se trebao popraviti njihov položaj.

Predstavnici Hrvata u Vojvodini prije su rekli da će dvojicu predsjednika upoznati s problemom zastupanja hrvatske manjine u skupštini Srbije, s nepostojanjem razmjerne zastupljenosti u državnim tijelima te diskriminacijom u pogledu financiranja i osiguravanja prostora za rad njihovih kulturnih ustanova. Ozbiljni problemi postoje i u području informiranja zbog opasnosti od gašenja medija koji emitiraju program na hrvatskom jeziku. (Autor: Zeljko Lukunic/Pixsell, HRT)