Josipović: Razočarali su se oni koji su htjeli iskoristiti Gotovinu

Predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za Media servis demantirao je napise o propasti posla s Katarom, ocijenio je prvu godinu Kukuriku koalicije te najavio mogućnost najviših vojnih odlikovanja za generale Gotovinu i Markača
 
Kaže da ga ponašanje generala Gotovine nije iznenadilo te da su se razočarali oni koji su Gotovinu htjeli iskoristiti za svoju politiku. 

"Gotovinino ponašanje nije me iznenadilo"

– Istina je da je jedan marginalni dio spektra politike izrazio neko svoje nezadovoljstvo, ali imali su potpuno nerealno i nekorektno očekivanje da bi mogli instrumentirati generale za svoju politiku. Kakvo je njihovo značenje, tako su i završile te inicijative – komentirao je predsjednik Josipović. Nije ga iznenadilo Gotovinino ponašanje i njegove izjave nakon oslobođenja.
– Nije me iznenadilo jer znam nešto iz priča o tome kakav je čovjek general Gotovina tako da je za mene to bilo i očekivano u jednoj dobroj mjeri – kaže Josipović.
Na upit hoće li generali Markač i Gotovina dobiti najviša vojna odličja, predsjednik je rekao da ministar branitelja Predrag Matić može dati prijedlog za to, a on će, kako je istaknuo, "kao onaj koji po Ustavu odlučuje o dodjeli odličja, to vrlo ozbiljno razmotriti". Braniteljima poručuje da ne strahuju od objave Registra branitelja. 
– Prema tome, ne dajte se, gospodo branitelji, da vas se plaši progonom. Ako bude progona, to neće biti zbog registra nego zato što je netko s pravom ili ne pravom smatrao da je netko počinio nešto što ne treba – poručio je Josipović.
Vladu čeka ozbiljan rad
Za Media servis predsjednik je komentirao i godinu dana rada Vlade. 
– Puno je toga pozitivno napravljeno, a ostalo je ono najvažnije – gospodarstvo. Tu smo tek na početku i Vladu čeka ozbiljan posao te dugotrajan i uporan rad – rekao je Josipović. Osvrnuo se i na odlazak nekih ministara iz ove Vlade, pa i prinudnog odlaska Radimira Čačića. 
– Sigurno je odlazak predsjednika glavnog koalicijskog partnera problem za Vladu, ali, eto, mora se bez onoga koji mora otići. Vjerujem da će gospodin Vrdoljak uspješno nastaviti posao i dovršiti projekte koji su započeti – kaže Josipović. 
Demantirao je neke navode da je Katar nezainteresiran za LNG terminal na Krku.
– Komunikacija s Katarom je redovita i ne samo da su neki poslovi zaključeni nego nema govora o tome da su slana neka silna pisma i da iz Katara nitko ne odgovara – istaknuo je predsjednik za Media servis.
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Izvor: HRT