Josip Buljević – čovjek zbog čijeg se broja zatresla država

Ta 2008. godina trebala je biti njegova. U jesen, 10. listopada, postao je prvi čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije. Nakon 14 godina provedenih u tajnoj službi, to je bila kruna njegova rada

 
Godina se već primicala kraju, ali liječnički pregled 15. prosinca nije joj dao da prođe samo u znaku napredovanja. Ono što je trebala biti rutinska kontrola pretvorilo se u tešku dijagnozu.
Otkrivena mu je zloćudna bolest bubrega. Josip Buljević, sada bivši šef SOA-e, morao je odmah na operaciju. Iako je bolest otkrivena na vrijeme, na operaciji je došlo do komplikacija. Buljević je dobio tešku trombozu. Deset dana život mu je doslovno visio o koncu. Takvu komplikaciju rijetko tko preživi. On je dobio drugu priliku. Tri je tjedna proveo na intenzivnoj njezi i izvukao se. Mjesec dana nakon operacije već je bio na službenom putu u Parizu. Sastao se s vrhom francuske tajne službe.
Nije ga bilo u medijima
Bolest mu je bila opomena, prenose nam njegovi prijatelji. Ali ne da ubaci u nižu brzinu, štoviše, nastavio je još više raditi. No, shvatio je, prenose nam njegovi bliski suradnici, da čovjek uvijek mora biti skroman. U to se, naposljetku, i sam uvjerio. U samo dva mjeseca uspeo se na najvišu stepenicu u obavještajnoj zajednici, ali i borio za vlastit život. To je sada iza njega. Ali on je sada na novom početku. Mandat mu je istekao 10. listopada, koji dan kasnije pukla je afera s nezakonitim nadzorom njegovih telefonskih kontakata, što je presedan da policija neovlašteno uhodi vodstvo tajne službe. I bez tog skandala na kraju njegova mandata nova Kukuriku koalicija nije mu namjeravala produljiti ugovor smatrajući ga HDZ-ovim kadrom.
No, Buljeviću su mediji zamjerali i da tajna služba nije učinila ništa kako bi spriječila Ivu Sanadera, ali i Branimira Glavaša u bijegu iz zemlje. Ali i da nije reagirao na prve sumnje o Fimi mediji. Okarakterizirali su ga kao Karamarkova čovjeka od povjerenja, usto opsjednuta islamskim terorizmom i previše fokusiranim na Bliski istok. Ono što se o samozatajnom Buljeviću, koji se u svom mandatu u medijima uopće nije pojavljivao, ne zna jest to da je kao šef SOA-e praktički obletio cijeli planet. Kontakte je uspostavio sa svim partnerskim službama u svijetu.
– Od regionalne službe koja je bila podređena i inferiorna partnerskim agencijama, SOA je danas moderna tajna služba koja može surađivati sa svim službama u svijetu – opisuju nam ljudi iz obavještajnog aparata. Buljević je pak, pričaju nam, bio specifičan šef, a uzor mu je bio ravnatelj talijanske tajne službe, koji je poginuo u akciji spašavanja taoca.
Buljević je, prenose nam, često bio u situacijama u kojima je riskirao glavu u operacijama u Jordanu, Izraelu, Turskoj… Često je boravio na Bliskom istoku i upozoravao da Hrvatska geopolitička pozicija nije nimalo bezazlena. Tri čelnika tajnih službi – Meir Dagan, bivši šef izraelskog Mossada, Omar Suleiman, bivši šef egipatske obavještajne agencije, i Emre Taner, ravnatelj turske tajne agencije – bila su zadužena za stabilnost te regije. Buljević se s njima družio, a oni su ga prihvatili kao sebi ravnopravnog. Unatoč tome što su oni na čelu svojih službi bili i više od 30 godina. Buljevićevi suradnici prisjećaju se da je upozorio kako će odlaskom te trojke iz tajnih službi na Bliskom istoku nastati kaos. I Arapsko proljeće započelo je nakon ”raspada” te obavještajne trojke.
Donedavni šef SOA-e posebno je ponosan, doznajemo, na prijateljstvo s Daganom, legendarnim šefom Mossada. U njegovu je uredu, kažu njegovi prijatelji, na zidu vidio veliku sliku starca kojemu nacistički vojnik drži pištolj uperen u glavu. Dagan je govorio kako se on svaki dan bori da se to nikada više ne ponovi. I Buljević je, kažu oni koji su radili s njim, svoj posao živio 24 sata. Obavještajac nisi od 8 do 16, podučavao je pripadnike SOA-e. On je u obavještajnoj zajednici proveo 18 godina. Prošao je sve stepenice, od običnog operativca do šefa SOA-e.
Mediji navode da je zasluge u njegovu napredovanju imao i brat Ive Sanadera don Vinko Sanader. Kada je Tomislav Karamarko došao na čelo Sigurnosno-obavještajne agencije, zatekao je Buljevića, koji je tada bio šef operacija službe i po toj funkciji zamjenik ravnatelja. Tada su se sadašnji šef HDZ-a i Buljević upoznali i prema našim informacijama izvrsno surađivali. Kao šef tajne službe Buljević se nije libio kontaktirati ni sa SDP-ovcima ni s HDZ-ovcima.

Nije prekidao prijateljstva
– Dok je na vlasti bio HDZ, Buljević je uredno pio kave s visokim dužnosnicima SDP-a koji su danas u Vladi Kukuriku koalicije. Jednako tako ni nakon smjene vlasti nije odbijao kontakte s ljudima iz vodstva HDZ-a, poput Tomislava Karamarka – otkrivaju nam osobe koje su blisko s njim surađivale. On je ta druženja, prenose nam, tumačio tako da nije želio prekidati prijateljstva, tj. poznanstva s ljudima zbog njihovih trenutačnih funkcija. Njegovi prijatelji ne vjeruju ni u medijske napise o tome da je bio u kontaktu s mafijom.
– Ne znam tko bi sa službenog telefona komunicirao s mafijom, posebno ne šef tajne službe – kažu nam osobe iz SOA-e.
Buljević iz obavještajnog aparata odlazi bez mrlje, pred doktoratom je iz islamskog terorizma, a za svoj je rad dobio i zahvalnicu američkog ministra obrane Leona Panette. Vlada će mu kao državnom dužnosniku, doznajemo, ponuditi novi posao, moguće i u inozemstvu. Time je i vrh vlasti uklonio sumnje da je bio u kontaktu s podzemljem.
Izvor: VLM