Još samo nekoliko dana do velike bečke biciklističke konferencije

Pobjednici idejnog natjec aja c Alexandra Kromus

Nagrađeni i zanimljiviji idejni projekti

2013. godina je u Beču proglašena Godinom bicikla, a u svrhu njezina obilježavanja izdvojeno je čak 4,45 milijuna eura

Christoph Chorherr, bečki gradski zastupnik iz redova zelenih, ističe kako je cilj gradske uprave potaknuti što veći broj građana na korištenje bicikla, čime se ujedno znatno poboljšava i kvaliteta života u gradu.

Planiran je veliki broja događanja, među kojima i najveća svjetska biciklistička konferencija pod nazivom „Velo-City”.

Konferencija koju organiziraju European Cyclists’ Federation (ECF) i Grad Beč održat će se od 11. do 14. lipnja te će pod motom „The Sound of Cycling – Urban Cycling Cultures” okupiti veliki broj stručnjaka iz područja prometa, planiranja grada, arhitekture, marketinga i uprave, među kojima se nalaze i zastupnici Grada Zagreba te predstavnici zagrebačke udruge „Sindikat biciklista”.

Pored velikog broja stručnih predavanja i rasprava, konferencija obuhvaća i bogat popratni program s biciklističkim turama, izletima, biciklističkom modnom revijom te utrkama, a pored sudionika konferencije u ovaj se dio programa mogu uključiti i sami građani Beča.

Jedan od zanimljivijih projekta koji je organiziran u okviru bečke Godine bicikla je i idejni natječaj Kreativne agencije Grada Beča pod nazivom „Cicling Affairs”. Tijekom osam tjedana trajanja natječaja prikupljene su mnogobrojne kreativne ideje vezane zu temu biciklizma, točnije njih 235.

Kreativna agencija će nagrađene ideje podržati prilikom njihove realizacije, a pobjednik je projekt pod nazivom „Wiener Rad WG” u okviru kojeg će se prazni gradski poslovni prostori moći koristiti kao sigurna spremišta za bicikle. Projekt je nagrađen sa 7.000 eura.

Kod drugoplasiranog projekta, koji je dobio nagradu od 5.000 eura, riječ je o mobilnim stalcima za bicikle koji se mogu privremeno koristiti i unajmljivati kod velikih manifestacija.

Treće mjesto je zauzela prikolica za bicikle koja bi se u buduće mogla povoljno iznajmljivati na jednom od bečkih štandova, a dodatnu nagradu partnera su odnijele kartonske bisage za bicikl koje bi se uskoro mogle nabaviti u svakom supermarketu prilikom spontane kupnje.