Riječki JGL već zainteresiran za Imunološki zavod

jgl

jgl

Direktor riječkog Jadran-Galenskog laboratorija d.d. (JGL) Ivo Usmiani izjavio je danas za Hinu da je ta tvrtka načelno zainteresirana za ulaganje u zagrebački Imunološki zavod, nad kojim je pokrenut stečaj, pod uvjetom da se osiguraju izvori financiranja

Stečajni postupak nad Imunološkim zavodom, tvrtkom za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i znanstveno-istraživački rad, otvorio je Trgovački sud u Zagrebu 20. prosinca, a jučer je 200 njegovih radnika dobilo otkaze ugovora o radu s otkaznim rokom od 30 dana.

“JGL je iskazao načelni interes da se pojavi kao strateški partner Imunološkog zavoda, vjerujući da se zdrava jezgra – proizvodnja virusnih cjepiva, uz značajna ulaganja u razvoj novih tehnologija, GMP pogona, ali i daljnji razvoj proizvoda poput cjepiva protiv parotitisa, može revitalizirati, kao i da se jezgri zaposlenih može omogućiti nastavak rada”, naveo je Usmiani ističući “sve to pod uvjetom da osiguramo izvore financiranja”.

Naglasio je da je JGL sada u procesu izvođenja novog pogona sterilne proizvodnje s pratećim logističkim i administrativnim kapacitetima, ukupne vrijednosti 45 milijuna eura, na oko 10.100 četvornih metara bruto površine i da je “projekt Pharma Valley u dovoljno ranoj fazi da bi se u njega mogle uvesti još neke promjene na način eventualne interpolacije pogona cjepiva pod uvjetom ranije definiranog modela suradnje”.

Razmatrajući stanje u Imunološkom zavodu, Usmiani je ocijenio da je to biotehnološka tvrtka s dugom tradicijom i s jezgrom ekspertnih znanja i visoko diferenciranih proizvoda. Smatra da je malo proizvoda koji su Hrvatsku afirmirali globalno, da su među njima svakako cjepiva Imunološkog zavoda koja su proglašena najboljima na svijetu, poput cjepiva protiv morbila, matičnog soja najviše kvalitete “Edmonston”.

Ocijenio je da je do početka kraja te tvrtke došlo “nakon gubljenja licence Svjetske zdravstvene organizacije zbog neispunjavanja uvjeta dobre proizvođačke prakse te posljedičnog gubljenja mogućnosti tenderiranja unutar značajnih WHO-ovih i UNICEF-ovih programa cijepljenja na zahtjevnim i respektabilnim globalnim tržištima”.

Drugi podbačaj, ističe Usmiani, zbio se u kolovozu 2013. kada Zavod gubi proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode za proizvodnju krvnih derivata, a nedugo nakon toga i za proizvodnju bakterijskih cjepiva.

Osim što je time tvrtka izgubila gotovo 80 posto svojih prihoda, očito je da je ovakav epilog proizašao iz sustavne nebrige i vlasničkog, strateškog nepromišljanja, naveo je Usmiani, dodavši da je o stanju tvrtke trebalo promišljati ranije.

“Imajući u vidu da proces izgradnje i puštanja farmaceutskih pogona i proizvodnih kapaciteta podrazumijeva opsežne investicijske studije, projektiranje, dozvole, tenderiranje, izvođenje, kvalifikaciju, certifikaciju i validaciju, kao i prijenos svih dozvola na novo mjesto proizvodnje, te da traje dvije do tri godine – jasno je da se o stanju Imunološkog zavoda i pronalasku izvora financiranja trebalo strateški promišljati puno ranije”, poručio je direktor JGL-a Ivo Usmiani.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas u Zagrebu da Vlada pokušava pronaći partnere kako bi se nastavilo poslovanje u Imunološkom zavodu, nad kojim je otvoren stečajni postupak.

“Pokušavamo pronaći partnere koji bi ušli u proizvodnju određenih proizvoda iz asortimana i tako omogućili nastavak poslovanja u Imunološkom zavodu u ovoj ili onoj organizacijskoj formi”, rekao je Grčić, dodavši da na tome radi Ministarstvo gospodarstva. (Foto: Medika, Liderpress.hr/Hina)