Jesu li starije majke sebične?

Jedan australski porodničar bio je suočen s prijezirom i ismijavanjem kada je izjavio da su žene koje odgađaju porod do sredine 30-ih godina ”sebične i egocentrične”

Barry Walters iz Memorijalne bolnice kralja Edwarda u Perthu kaže kako su te žene sklonije zdravstvenim problemima te su češće teret svojoj djeci u kasnijim godinama.

"Viđam jako puno žena s dijabetesom, visokim krvnim tlakom i svim vrstama zdravstvenih problema, i naravno, što je žena starija, to je vjerojatnije da će imati zdravstvene probleme. Medicinska strana je samo dio toga. Sebično je i egocentrično od starijih žena da imaju djecu, jer ona nisu samo djeca – ona su bebe kratko vrijeme i postaju odrasli. Ona tek započinju u životu, zasnivaju obitelj, rade, dižu hipoteke i tad se moraju nositi sa starim roditeljima. To jednostavno nije fer."

Ostali liječnici na to gledaju optimističnije. Drugi poznati porodničar, dr. Ross Pagano, izjavio je da su njegovi pacijenti bili zdraviji te su slobodno izabrali svoj način života.

"Ovo je situacija diljem svijeta: životi žena su različiti, više su slobodne, pretpostavljam, imaju karijere, žele osigurati da je njihova veza stabilna, a sa 37 one su vrlo fit i zdrave u odnosu na 37-godišnjakinje prije 30 godina. Vidio sam ogroman porast u broju starijih majki, osobito u posljednjih 10 godina, ali nisam primijetio ogroman porast zdravstvenih problema kakve bih očekivao."

Međutim, pitanje starijih majki ostaje aktulano. Krajem prošlog mjeseca, jedan od vodećih stručnjaka za IVF u Melbourneu, dr. Gab Kovacs, podsjetio je žene da se ne bi trebale oslanjati na zamrzavanje svojih jajnih stanica kao sigurnosni izlaz u slučaju da nisu upoznale ‘idealnog’ muškarca.

"Mislim da bi trebale više poraditi na pronalasku partnera ili mijenjati svoje kriterije za idealnog muškarca. Možda on ne postoji, pa se moraju pomiriti s nekim ‘ne toliko lošim’. Ne postoji takvo što kao savršena osoba za bilo koga, pa čak i ako je sada savršena, ona to neće biti za 5 ili 10 godina. "

izvor: hkld.hr
Slaven Falamić, mag.pharm.

Akademija-Art.hr