Piše Mirjana Sačer Bobanac
mirjana.bobanac@gmail.com

 

JESEN U ŠTAGLJU

Bio je kraj kolovoza kad mi je prijateljica Biljana Knebl, dizajnerica, slikarica i fotografkinja, rekla da zajedno sa Senkom Jurković Gros i njezinim suprugom Čedomilom Grosom, vrsnim fotografima, a i članovima Foto kluba Zagreb, u predvorju Galerije Filakovac priprema izložbu fotografija „Štagalj“.

Pogledajte galeriju fotografija autora Čedomila Grosa!

 
Baš lijepo, rekoh, kako se sve to kao samo od sebe zakotrljalo. Kotrljanju su prethodili mnogi susreti, izložbe, koncerti, skitanja i lutanja livadama, šumama i dvorištima. Kad god su imali priliku ovaj je bračni i fotografski par dolazio u Štagalj i fotografirao. Sjećam se njihovih prvih fotki nastalih za vrijeme susreta nazvanog „Maslenica“, kada smo u suradnji s udrugom „Rodina“ obilježili praslavenski običaj ispraćaja zime.

Dogodilo se da su u isto vrijeme završavale i naše pokladne svečanosti. Kostanjsko dvorište bilo je prepuno veselja i šarenila maski. Sastale su se dvije varijante jednog te istog običaja. Ruske su gošće pekle heljdine palačinke – blinyi, susjede krafne, a moja mama, Dalmatinka, ispekla je fritule. Toga 18.veljače 2007.g bila je i kineska Nova godina pa smo za prijatelja, slikara Ming Sheng Pia, jednu granu stare jabuke okitili velikim crvenim kuglama.

Gost u Štaglju, a ujedno i domaćin susreta, bio je veleposlanik Ruske Federacije gospodin M. Konarovski. Na stranicama „Večernjeg lista“ tim je povodom izašao tekst s naslovom „Festival ruske kulture u Štaglju“. Prijateljica Biljana u Kostanj dolazi već desetak godina sudjelujući u mnogim likovnim radionicama, izložbama i susretima. Tako je nastao impresivan broj fotografija, koje su zajedno s fotografijama prijatelja i kolega, bračnog  para Gros, nazvane Štagalj.

Ovogodišnja je jesen zaista bila prepuna događanja. Nakon „Ljekovitosti susreta“ 2. listopada u Štaglju, kada je publika među ostalim imala priliku vidjeti plakate nastale u proteklih deset godina(od  2001.- 2011.g.) za naše kostanjske susrete,  u predvorju galerije Filakovac u Zagrebu 10. smo listopada predstavili Štagalj izložbom fotografija već spomenutog trojca. Na veselje prisutnih svojom je pjesmom ovo otvorenje uljepšala Dunja Knebl. O izložbi je govorio Vinko Šebrek. Sutradan, 11.listopada u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu mr. sc. Jadranka Luketa Marković i ja, potpisnica ovih redaka, otvorile smo izložbu plakata Krešimira Kvešteka nastalih u ozračju Štaglja. Toga dana počeli smo i s nužnim popravcima prostora bez kojeg ni ne bi bilo Udruge Štagalj. Monotoni zvuk mješalice za beton obilježio je listopad u Kostanju, što su zabilježili i učenici Osnovne škole Dubrava koji su nas posjetili u okviru terenske nastave te na pretrpanoj štagaljskoj pozornici čitali radove nastale toga dana.

U utorak, 8. studenoga u zagrebačkoj knjižnici „A. Cesarec“ priredila sam večer svoje poezije. Posjetitelji te vrlo aktivne knjižnice, od prije godinu i pol preseljene na novu lokaciju u Šubićevoj 40, s velikim su zanimanjem slušali poetsku riječ u interpretaciji dramskih umjetnica Nade Klašterke i Biserke Ipše te apsolventa glume Akademije za kazalište, film i televiziju Luke Barešića. Nastupila je i djevojčica iz Kostanja, Katarina KelekovićDražen Franolić na arapskoj lutnji, učinio je tu jesensku večer nezaboravnom.

Sljedeća postaja izložbe fotografija Štagalj, bila je Mala galerija Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu. Posjetitelje je pozdravila ravnateljica Sanja Prijatelj, dok je samu izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Vrbovca Stjepan Grošanić. Kroz program u kojem smo na klaviru čuli učenicu Osnovne glazbene škole POU Vrbovec Klaru Hosni, vodio je iskusni Želimir Štefanić.

Nedaleko, u knjižnici, prijatelji su se okupili oko poezije Elze Herceg iz Koprivnice.  Po završetku večeri poezije, zajedno s prijateljima i članicama vokalnog sastava Lere, poput ptičjeg jata doletjeli su u učilište. Svojim nastupom Lere su otvorenju izložbe dale dašak štagaljske atmosfere.

Svi su izgledi da će zapjevati i u foajeu kina Europa, gdje ćemo 11. prosinca  zagrebačkoj publici izložbama plakata i fotografija, te kratkim poetskim recitalom i koncertom predstaviti djelatnost Udruge Štagalj, sa željom da prikupimo novčana sredstva kako bi starom Štaglju pomogli da prodiše punim plućima.  Nastupit će i članice KUD-a Orač iz Demerja, te Dražen Franolić i Kamenko Ćulap, Olgica Radmanovac, sopranistica Branka Sekulić, tenor Zlatko Jelinčić i pijanist Simon Dešpalj te članovi Kazališta Merlin, koje je 18. listopada u kazalištu „Vidra“ predstavom „Don Quijote“obilježilo deset godina rada. Dakako da sam sa suprugom Davorinom Supekom, koji snima gotovo sve njihove predstave, bila u publici koja ih je gromoglasno pozdravila i ispratila s burnim pljeskom. Ana Merlin, Ivan Horvat i Đimi Jurčec bit će dramsko iznenađenje „Zviježđa Štagalj“, kako namjeravam nazvati nastup u kinu Europa. Čut ćemo i Seada Muhamedagića. Svi su oni česti sudionici susreta u Štaglju i najbolje će umjeti prenijeti ugođaj ovih susreta.

Mirjana Sačer Bobanac

Akademija-Art.hr
28.11.2011.