Jelenski i Vržina – Svi putovi vode u Rijeku


Željko Jelenski i Anastazija Hržina: Izložba i Porin

 
Prije Porina, u Rijeku prvo sa “Straight to R’N’R Tour-m“ – danas, u subotu, 28. 04., otvorenje izložbe u Galeriji Palach (u 20.00 sati)

Izgleda da se sve vezano uz glazbu slijeva u Rijeku u sljedeća dva tjedna: prvo će Rijeka biti ovaj vikend četvrta stanica hrvatske turneje konceptualne izložbe koncertne fotografije "Straight to R’n’R" /"Objektivom u Rock’n’Roll" autora Anastazije Vržina i Željka Jelenskog. Ove subote, 28.travnja TOUR se nastavlja u Galeriji Palach u Kružnoj 5. Otvorenje izložbe je u 20 sati uz, kao i obično odličnu glazbu i još bolje društvo! A već sljedeći tjedan u Rijeci i Opatiji su dani Porina, na kojem će jedan od naših autora, Anastazija Vržina, u sklopu službenog programa događanja na Porinu, predstaviti samostalnu izložbu (nekih od) dobitnika Porina pod nazivom "Porin Photo Fame 2012".

Direktno iz Varaždina, "Straight to R’n’R" /"Objektivom u Rock’n’Roll" seli se u Rijeku sutra, 28.4. s otovrenjem u 20 sati u Galeriji Palach, kao odlična uvertira idućem Porinovskom vikendu. Naime, i kolekcija izložbe sadrži dva dobitnika Porina, od kojih je jedan od ovogodišnjih velikih favorita – Massima. Izložba,"Straight to R’n’R" /"Objektivom u Rock’n’Roll" će u Rijeci biti otvorena do 17. svibnja. Svakako ne propustite pogledati kolekciju od 20 setova/slika velikih glazbenih zvijezda koju čine: Arcade Fire, Billy Idol, Darko Rundek, Deathstars, Iggy Pop, Jon Bon Jovi, Joe Cocker, Lenny Kravitz, Parni Valjak, Roger Waters, Richie Sambora (Bon Jovi), Santana, Sade, Shakira, Skin (Skunk Anansie), Massimo, The Bambi Molesters i Tarja Turunen (ex-Nightwish).

Podsjećamo da je izložba prodajnog karaktera i da se setovi (dvije slike od oba autora jednog izvođača) mogu kupiti po cijeni od 900 kn/kom.

STRAIGHT TO R’N’R" TOUR
 

ZAGREB – 22.12.2011. – 28.1.2012. Caffe "Rock’n’rolle"
KRIŽEVCI – 8.3. – 23.3. "Klub Kulture"
VARAŽDIN – 13.4. – 26.4. Rock Art Caffe
RIJEKA – 28.4. – 17.5. Galerija Palach
KARLOVAC – 21.5. – 2.6. Likovni salon Gradske knjižnice I.G. Kovačić
ZADAR – lipanj – datum i lokacija uskoro!
SPLIT – srpanj – datum i lokacija uskoro!
ŠIBENIK –   6.8.-13.8. Galerija Gradske knjižnice
PAG, Povljana – 14.8.-5.9. Cafe-galerija "Vagabundo"
SISAK – 7.9.-28.9. Galerija Siscia Obscura
SAMOBOR – 26.10. – 26.11. Gradska knjižnica Samobor

O IZLOŽBI "STRAIGHT TO R’N’R"/"OBJEKTIVOM U ROCK’N’ROLL"
 

Konceptualna izložba dvoje od najistaknutijih predstavnika koncertne fotografije Anastazije Vržine i Željka Jelenskog nazvana "Straight to R’n’R" ("Objektivom u Rock’n’Roll") prikazuje izvođače s jednog koncerta kroz dva objektiva – dva viđenja istog izvođača na istom koncertu: Anastazija Vržina u atraktivnim izražajnom koloru, a Željko Jelenski u elegantnoj crno-bijeloj tehnici. Prikazano je preko 18 konceptualnih setova svjetskih izvođača: Arcade Fire, Billy Idol, Darko Rundek, Deathstars, Iggy Pop, Jon Bon Jovi, Joe Cocker, Lenny Kravitz, Parni Valjak, Roger Waters, Richie Sambora (Bon Jovi), Santana, Sade, Shakira, Skin (Skunk Anansie)…

O KONCERTNOJ FOTOGRAFIJI
 

U kulturnom obilju raznih izložbi koje se događaju u našoj metropoli i šire, rijetko ćete naići na izložbe tako usko specijaliziranog karaktera kao što su to izložbe s glazbenom tematikom, točnije izložbe koncertne fotografije. Profesionalna koncertna fotografija, iako poprilično zapostavljena u fotografskoj djelatnosti i strukovnim krugovima, uglavnom radi činjenice što se malo fotografa njome aktivno i bavi – jedna je od objektivno najtežih disciplina u fotografiji, primarno zato što je, poput reportažne fotografije, podložna izuzetno brzom odvijanju događanja, restriktivnih, ponekad gerilskih uvjeta i vrlo ograničenog i kratkog trajanja po jednom snimanju. U vrhunskoj umjetničkoj koncertnoj fotografiji do izražaja najviše dolaze umiješnost, okretnost, domišljatost, urođeni ritam i umjetnički talenat osobe koja se nalazi iza objektiva fotoaparata.

O AUTORIMA


Anastazija Vržina je dugogodišnja free-lance novinarka i fotografkinja, ali se jednako dugo profesionalno bavi promocijom i odnosima s javnošću. Od 2006. je urednik/novinar glazbenog-foto priloga hrvatskih izdanja internacionalnih magazina "T3" i "Digital Foto", no u suradnje ubraja i mnoge druge magazine. Jedna je od vodećih novinara/kritičara na glazbenom portalu
www.soundguardian.com. Članica je glasačkog tijela glazbene nagrade PORIN.
Kao fotograf surađuje s mnogim domaćim web portalima. Vanjski je suradnik foto medijske agencije PIXSELL. Specijalizirana je prije svega za live koncertnu, eksperimentalnu, dokumentarnu i event fotografiju. U klijente ubraja poznate domaće tvrtke i organizacije. S Udrugom Fotomaraton je 2010. organizirala 3. Fotomaraton u Zagrebu s velikom izložbom od preko 3000 fotografija u Muzeju Suvremene Umjetnosti s ciljem poticanja amaterske kreativne fotografije. U 2012. priprema nekoliko samostalnih izložbi s različitom tematikom, suradnju na foto-monografiji /skupnoj izložbi "Straight to r’n’r 2000-2012 on stage in Croatia". U portfelju ima par naslovnica, Sonyevu nagradu, nekoliko samostalnih izložbi, objave na službenim web stranicama top svjetskih rock izvođača U2, Muse i Lenny Kravitza, Gibonnija, kao i njegovu reklamnu kampanju za CD "acoustic:electric". Njena kolekcija koncertnih fotografija ubraja svjetsku kremu izvođača.
2011. je s kolegom Željkom Jelenskim izradila promo kalendar "Straight to r’n’r 2012" za tvrtku Adriaentertainment.
Službene stranice Anastazije Vržina: www.anastazijavrzina.com
E-mail kontakt: 
mail@anastazijavrzina.com, Info tel.: +385 91 583 0406

Željko Jelenski je umjetnički fotograf koji stvara već 23 godine i pripada naraštaju buntovnog duha zagrebačkog Novog vala kojemu je umjetnost bila doista i način življena. Vrhunski je stilist i do danas je održao 35 samostalne izložbe. Od samih početaka bavljenja fotografijom specijalizirao se za portretnu koncertnu fotografiju, a u svom portfelju ima mnoge svjetske glazbenike. Uskoro priprema i foto-monografiju o svjetskim rock glazbenicima "Straight to r’n’r 2000-2012 on stage in Croatia". 2009. izdao je knjigu fotografija jazz glazbenika koji su u zadnjih dvadesetak godina nastupili u Zagrebu, pod nazivom “Jazz Me Up By Jelenski” za koju je na  Photodaysima 2010 u Rovinju pohvaljen u kategoriji za publicistiku.
Foto-monografijom grada Lubenica s otoka Cresa koju izdaje 2010. pod nazivom “Drevnost u sadašnjosti – Lubenice”, Jelenski je stvorio jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica ili fotografsku legendu.  Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga koja će obuhvaćati strukturalne kamene detalje koji su jedinstveni za taj otok.  Krajem 2011. imao je izložbu svijetskih jazz muzičara pod nazivom „Jazz Moments“ u galeriji „Laval Nugent“ u Zagrebu, gdje je izložio 13 fotografija. Ujedno je i izdao kalendar Jazz Momnets 2012“ sa crno bijelim fotografijama jazz muzičara koji su bili izloženi na izložbi u formatu 50 x 70 cm na 14 stranica.
Jelenski je prošlogodišnji  finalist i drugonagrađeni za fotografiju godine za kulturu i umjetnost Zbora fotoreportera, za portretnu koncertnu fotografiju pjevačice Skin (Skunk Anansie). 2011. je  sudjelovao velikom projektu „Prijatelji mora – More kao platno“, putujućoj izložbi kroz 15 hrvatskih gradova koju je ovo ljeto vidjelo preko milijun ljudi.
2011. je s kolegicom Anastazijom Vržina izradio promo kalendar "Straight to r’n’r 2012" za tvrtku Adriaentertainment.


Službene stranice Željka Jelenskog:
www.photo-jelenski.com
E-mail kontakt:
zjelenski@gmail.com, Info tel.: +385 92 1641 423

Akademija-Art