Skip to content

Jednomjesečni pritvor osobama koje su od policajaca kupovale informacije

Trojici osumnjičenih da su od dvojice ranije uhićenih policajaca kupovali podatke o tajnim istragama poslijepodne je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor
Protiv Vlade Rajića, Igora Mlinara i Rudolfa Krpine te dvojice ranije uhićenih policajaca koji su im navodno prodavali informacije USKOK je pokrenuo istragu kojom ih tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na tu zlouporabu, davanja mita te posredovanja u tome.
Jednomjesečni istražni zatvor protiv Rajića, Mlinara i Krpine, koji su se sinoć u USKOK-u branili šutnjom, odredio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.
Zamjenica ravnatelja USKOK-a Margareta Bulog Grozdanić rekla je novinarima da će u istrazi biti ispitano više svjedoka ali nije željela otkriti njihov broj, kao ni visinu iznosa kojim su podmićivani policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić.
USKOK sumnja da su kupci policijskih tajnih informacija na traženje drugih osoba, za točno neutvrđenu naknadu, te nekad i bez traženja, dostavljali podatke da li se protiv njih ili osoba od njihovog interesa provode kriminalistička istraživanja, da li se i zbog čega te od kada provode posebne dokazne radnje.
Podatke su pribavljali od osumnjičenog policijskog službenika PNUSKOK-a koji je bio zadužen za operativno provođenje posebnih dokaznih radnji što mu je omogućavalo provjere protiv kojih osoba i zbog čega se provode posebne dokazne radnje i koje osobe su subjekti aktualnih kriminalističkih istraživanja.
Mediji pišu da su se informacije koje su policajci prodavali odnosile na najosjetljivije istrage gospodarskog kriminala te da su zbog toga bile ugrožene neke akcije usmjerene protiv nositelja organiziranog kriminala.
mala retrospektiva

Radujmo se i pivajmo - serija premijernih božićnih koncerata Ansambla LADO

Još jedna, 73. godina rada Ansambla LADO, obilježena je velikim nastupima i pos...
08th Dec 2022

Mladen Burnać i Denis Dumančić iz Letećeg Odreda u duetu

BUDI MOJA Mladen Burnać i Denis Dumančić Dva poznata kantautora, Mladen Burn...
19th Oct 2023