Je li strah glavni razlog gušenja referenduma u Hrvatskoj?

referendum

referendum

Na jučerašnji referendum u općini Fužine odazvalo se oko 48% birača, od kojih je 82% glasovalo protiv izgradnje vjetroelektrana. Tako jasno stajalište trećine ukupnog biračkog tijela, nažalost, neće obvezati općinsku vlast

Trebalo je, naime, izaći više od 50 posto birača. To propisuje Zakon o referendumu. Stječe se dojam da je tako napisan upravo zato da referendumi teško uspiju. Podsjetimo, izmjena Zakona o referendumu jedno je od neispunjenih obećanja ove vlasti.

Da se na referendum u Fužinama odazvalo još samo 60-tak birača, tamošnje se šume ne bi posjekle za izgradnju vjetroelektrana. Uzalud su četiri petine građana bile protiv. U postotku, to je više glasača od onih koji su na nacionalnoj razini glasovali za Europu. Posljedica je to iznimno lošeg Zakona – jednog od najrestriktivnijih u Europi. Gotovo da ima samo jedan cilj – potpuno onemogućiti ili bitno ograničiti odlučivanje građana. Od mogućnosti izigravanja odluke, neregulirane kampanje i sastava referendumskih tijela. Pa sve do broja potpisa za raspisivanje referenduma i roka od samo 15 dana za njihovo prikupljanje.

U izradi je, navodno, već druga verzija Zakona o strateškim investicijama. A upravo bi on mogao dodatno obezvrijediti referendum kao ustavnu kategoriju i učiniti ga potpuno besmislenim. Postoji jedna opravdana bojazan, da čak i kad bi svi referendumi bili uspješni, a te bi se investicije proglasile strateškima, da tada odluka građana apsolutno ne bi imala nikakvog utjecaja, kazala je Nives Miošić iz GONG-a. To što obećane promjene zakona nisu donesene Miošić tumači strahom – svaka se vlast boji svojih građana i njihove kontrole. A građani sve sve više gube povjerenje u sve političke elite – u njihovu sposobnost i dobre namjere. (Foto: Cropix, Izvor: HRT)