Jazz orkestar HRT-a feat. Simon Marlow zatvara 3. Avantgarde Jazz Festival

jazz

Veliko finale 3. Avantgarde Jazz Festivala

Subota, 13. srpnja u 21.30 h, Gradski trg Rovinj, ulaz je slobodan

Dee Dee Bridgewater i Ramsey Lewis oduševili su proteklog petka brojnu publiku 3. Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju. Ovog petka, 12. srpnja na istom mjestu, u bivšem prostoru Tvornice duhana, nastupa John Pizzarelli Quartet. Quartet predvođen čuvenim američkim jazz gitaristom i pjevačem, predstavit će najbolje iz velike američke pjesmarice. Dan nakon njih u subotu, 13. srpnja rovinjski Gradski trg ispunit će zvukovi swinga! Jazz orkestar HRT-a snage je udružio sa Simonom Marlowom koji su zaduženi za veliko festivalsko finale na rovinjskom Gradskom trgu.

Pjevač Simon Marlow rođen je u Oxfordu u Velikoj Britaniji gdje je studirao povijest umjetnosti. Dolaskom u London studirao je izvedbene umjetnosti na sveučilištu Middlesex i glumu na Lee Strasburg Instituteu. Angažmani u produkcijama mjuzikla “West Side Story” otvorili su mu vrata West Enda i suradnji s Leonardom Bernsteinom. Ubrzo je ostvario uloge u mjuziklima “Cats” i “Starlight Express” Andrewa Lloyda Webbera. Godine 1989. doselio je u Hamburg gdje je nastupao u njemačkim produkcijama mjuzikla “Cats” i “Phantom of the Opera”, a sudjelovao je i u predstavama engleskog govornog područja u teatru Stray: “Into the Woods”, “Closer than Ever”, “Jaque Brel Is Alive And Well And Living In Paris”, “Orphans” i “The Diviners”.

Simon Marlow

Godine 1995. surađivao je s uglednom koreografkinjom Arlene Phillips u šou “Broadway Dusseldorf” kojim je otvoreno kazalište Capitol Theater u Dusseldorfu. Simon Marlow je pjevao uz mnogobrojne orkestre, među ostalima uz Passedena Roof Orchestra i The Cologne Big Band, te Berlin´s Capital Dance Orchestra kojeg je bio stalni član i uz koji je ostvario suradnje s poznatim njemačkim pjevačicama poput Nine Hagen, Katje Riemann, Jeanette Biedermann i Barbare Schöneberger. Autor je projekta “The Man and the Music”, glazbene biografije Franka Sinatre koju je do sad izveo u Zitadelleu u Berlinu i hamburškom English Theateru.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekad Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 60 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto mesđu njima pripada Miljenku Prohaski, dkoji je orkestar vodio više od 30 godina. Od prvoga nastupa na Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra – orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu.

Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu: trubači Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i dr. Jazz orkestar HRT-a u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Poslije Prohaske, Orkestar je desetak godina uspješno vodio Silvije Glojnarić postupno uključujući u sastav najbolje glazbenike mlađega naraštaja (Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge) kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu. Mjesto šefa dirigenta 2009. godine preuzeo je Saša Nestorović. Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu gdje je 1989. završio Muzičku Akademiju. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Darko Lukić (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona), Nagrada festivala Splitsko ljeto Judita i dr. Od 1989. godine stalni je član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. Godine 1999. nastupio je prvi put unutar ansambla za suvremenu glazbu Acezantez, čiji je ostao član. Istodobno djeluje kao jazz glazbenik, saksofonist, skladatelj i pedagog (docent je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji). Priznanja Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg tenor i sopran-saksofonista od 1997. do 1999. potvrdio je sudjelovanjem u Big Bandu Europske radijske unije (EBU Big Band) u Montrealu 1999., gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava (Zagreb Jazz Portrait, Boilers All Stars i dr.).