Javni spomenik „Zdenac prolaznosti“

 
Erna Krstić
 

Četiri visoka reljefa sa prikazima ženskih alegorijskih portreta kompozicijski složena u kocku, predstvljaju kontinuitet vremena ali i vremensku prolaznost, perivoj Ville Ružić na Pećinama, Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić

 
Odabravši mjesto u javnom prostoru, ERNA KRSTIĆ je u perivoju Ville Ružić, nadomak mora na riječkim Pećinama stopila izvrsnošću svoje skulptorske imaginacije prirodno jadransko okolje, biljem i kamenom uz memoriju na glasovite pređe u Spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružićdajući poruku mladim umjetnicima da suvremenost ne priječi susret sa baštinom.
Kao produkt svoga umjetničkog promišljanja i znalačkog artističkog kiparskog pristupa temi Erna Krstić ostvarila je za svog nedugog izlagačkog djelovanja zamjetan opus koji bismo gledajući iz rakursa stila mogli nazvati duhovni naturalizam. Kad bismo govorili o motivu nanovo bismo se usmjerili duhovnosti i kontemplaciji nad čovjekom i njegovim bitkom.

Sagledavajući materiju i kiparski tretman dobili bismo pak odgovore zavidne umjetničke kreacije ali i znalačkog tehnološkog nivoa. U svojoj skulpturi „Zdenac prolaznosti“ na visokim reljefima alegorijskih ženskih glava, što manje ornamentacijom i dosjetkom a više duhovnim stanjem karaktera lica govore o mijeni godišnjih doba ali i promjenama i transformacijama koje čovijek prolazi kroz hod svog vlastitog života, Erna Krstić osobitom pronicljivošću definira kao nit vodilju kiparske kompozcije izložio je velikom broju prisutnih ljubitelja umjetnosti, prof. Theodor de Canziani.

„Zdenac prolaznosti“ kao diplomski rad Erne Krstić govori nam o prvotnoj fascinaciji, vilama koje prelaze u posvećenost istina. Kroz medij kiparstva i iskustva povijesnih stilova stvara niz alegorijskih prikaza vječne ženstvenosti u ambijntu prirode i njenih ciklusa. Centralni detalj svakog reljefa je lice mlade vile zaokupljeno promišljanjem trenutka, bitka i stalne prolaznosti, koju Erna prikazuje obiljem minuciozno izrađenih detalja kose i biljnog svijeta u periodu godine.

Danas i više nema teme koja već nije viđena ali zato ne treba stati. Erna svojim talentom i velikom energijom danas donosi novo autonomno djelo. Svojom estetikom i etikom otvara vrata Ville Ružić u Rijeci i smješta ga u prostor , ambijent nadnaravne ljepote i spokoja, kao da je oduvijek tamo i bio, naglasio je u katalogu Ernin mentor, izv.prof. Mladen Mikulin.

Margareta Krstić
Akademija-Art