Jasmin Repeša ponovo hrvatski izbornik

Jasmin Repeša vraća se na mjesto (ne)sreće, kao što se i očekivalo, Upravni odbor Hrvatskoga košarkaškog saveza potvrdio ga je za izbornika hrvatske seniorske reprezentacije

Stručni savjet je na sastanku prije više od mjesec dana istaknuo Repešu kao glavnoga kandidata, a za izborničko mjesto spominjali su se još Neven Spahija, koji ima ugovor s Fenerbahčeom, Aleksandar Petrović, koji je prošlog tjedna postao izbornik Bosne i Hercegovine, i Velimir Perasović koji je, također prije tjedan dana, dobio angažman u Valenciji.

No, ponavljamo, Repeša je bio prvi i najozbiljniji kandidat, koji je dobio podršku i ostalih trenera.

Već kad je preuzeo Ciboninu momčad potkraj prošle godine, govorilo se o »vezanoj štednji« i povratku u reprezentaciju. Ni Repeša nije bio »hladan« na takvu ideju.
»Spreman sam pomoći hrvatskoj košarci«, rekao je nakon dolaska, jasno naznačujući da je zainteresiran i za izborničko mjesto.

Uostalom, Repeša je vodio hrvatske košarkaše od 2006. do 2009. godine. U tom razdoblju ostvario je neke od najboljih rezultata u posljednja dva desetljeća. Prvo, hrvatske je košarkaše odveo na Olimpijske igre u Peking, što je doseg koji će biti teško dostići u budućnosti. Drugo, osigurao je plasman na Svjetsko prvenstvo u Turskoj. Vodio je Hrvatsku na dva Europska prvenstva, na oba je naša reprezentacija bila šesta.

Nakon Repeše, koji je samovoljno otišao nakon Europskog prvenstva u Poljskoj 2009. godine, reprezentaciju je preuzeo Josip Vranković. U njegovom mandatu Hrvatska je na SP-u u Turskoj zapela u osmini finala, pritom pobijedila momčadi Irana i Tunisa, da bi na EP-u u Litvi prošlog rujna uspjela zauzeti najlošije mjesto dosad (13.), pritom pobijedivši tek Finsku i Crnu Goru.
Zvona su se oglasila na uzbunu, Vrankovićev odlazak stavljen je u kategoriju »istek ugovora«. Trebala su proći četiri mjeseca prije nego što se HKS odlučio imenovati izbornika. Za pravo rješenje nikad nije kasno…
Izvor: Iva Perdec Augustić /Vjesnik/

Akademija-Art