Svjedočenjem bivšeg glavnog tajnika i potpredsjednika HDZ-a Ivana Jarnjaka na zagrebačkome Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju Fimi media

Jarnjak je ustvrdio da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da pjevač Marko Perković Thompson ne nastupa ni za jednu stranku. Rekao je da HDZ nikada nije raspravljao o Thompsonu, no, prema njegovu vlastitu stavu, HDZ-u je sigurno bilo stalo da, ako Thompson neće u kampanji nastupati za njih, ne nastupa ni za jednu drugu stranku jer bi im mogao odvući dio glasača. Rekao je kako ne zna tko je sudjelovao u angažiranju pjevača, ali zna da je Mate Mišo Kovač bio na razgovoru s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, dok je pjevačica Nina Badrić bila kod Biance Matković

Prvog dana svjedočenja, od tri planirana, Jarnjak je govorio je i o financiranju drugih aktivnosti koje nisu bile dokumentirane u HDZ-u. Upitan je li Ratko Maček osobno sudjelovao u odlukama o financiranju kampanje, Jarnjak je rekao da je Maček osobno sudjelovao u slučaju sjedanja na račun HDZ-a ovrhe tvrtke Scan studio u iznosu od 5,2 milijuna kuna, kao duga za kampanju 2005.Prema Jarnjakovim riječima, na kraju se ispostavilo da HDZ o poslovanju s tom tvrtkom nije imao dokumentaciju. 

Jarnjak je detaljno opisao i slučaj nabave BMW-a iz 2008. pri čemu je kazao da je Sanader naložio da se to vozilo legalizira kao vozilo iz 2004. Bilo je problema i s prikazivanjem plaćanja vozila, a Barišić je rekao da je vozilo platio Robert Ježić, tvrdi Jarnjak. Ustvrdio je da vozilo za HDZ ne postoji jer ne postoji uplata. Dotaknuo se i cateringa koji su se naručivali za sjednice Predsjedništva HDZ-a i druge prigode. Misli da su ih organizirali Pavošević i Matković. HDZ-ove izborne kampanje, kazao je Jarnjak, financirale su se iz članarina, donacija i proračunskih sredstava.

 
HDZ plaćao i račune Petre Sanader 
 
Jarnjak je, između ostalog, rekao kako je vidio jedan račun za PTT troškove od 120.000 kuna. Pitao sam računovotkinju Branku Pavošević zašto su troškovi tako visoki. Rekla je da ima puno telefona i da su visoki računi, a da se plaća i račun za telefon Sanaderove kćeri Petre. Rekao sam to Sanaderu, no on je odgovorio da se ne brinem za to. Kad sam postao tajnik, rečeno mi je da predsjednik voli sve znati i da on o svemu odlučuje, kazao je Jarnjak. 

Bile su tu i isplate za neke medije za koje sam čuo, a očito je sve plaćeno mimo računa stranke, jer stranka nije mogla biti suvlasnik medija, dodao je Jarnjak. Na upit tužiteljice je li postavljao pitanje o zakonitosti tog novca Jarnjak je kazao kako nije bilo naznaka da se nešto radi nezakonito. Samo je na terenu bilo šlamperaja, ali smo krenuli uvoditi red u to, dodao je.

Na pitanje tužiteljice je li kao tajnik pitao za financijsko poslovanje Predsjedništva, Jarnjak je odgovorio niječno: Kad je predsjednik donio odluku, mi nismo postavljali pitanja. Sjećam se da mi je jednom Pavošević rekla da ide brojiti novac u carinu, znači da su sve isplate bile vezane uz Mladena Barišića, rekao je Jarnjak. 

Svjedok je ispričao i da su se sjednice Predsjedništva stranke prestale snimati kada je to zatražio Sanader i da su onda povremeno vodili zapisnike Sunčana Glavak Josip Šarić.

U slučaju Fimi media Hrvatsku demokratsku zajednicu, bivšeg premijera i predsjednika te stranke Ivu Sanadera te još četiri osobe tereti se za nezakonito izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija i punjenje HDZ-ova crnog fonda.

Izvor: HRT

Akademija-Art