Jakovina poziva mljekare da nastave s daljnjom proizvodnjom mlijeka

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je danas proizvođače mlijeka da nastave s proizvodnjom i isporukom mlijeka te da zbog nezadovoljstva s otkupnomcijenom mlijeka ne blokiraju prometnice i granične prijelaze

Jakovina je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima naglasio kako Ministarstvo poljoprivrede ne određuje otkupnu cijenu mlijeka već je to stvar tržišta.
Kazao je kako su otkupljivači mlijeka ponudili da će ga otkupljivati po cijeni od 2,43 kune po litri, što je na jučerašnjem sastanku, koji je trajao 10 sati, dio proizvođača prihvatio, a dio ne.
"Oni koji su prihvatili prijedlog otkupljivača nastavit će s proizvodnjom po novim korigiranim uvjetima, a oni koji nisu zadovoljni nastavit će pregovore sa svojim otkupljivačima", dodao je.
Jakovina naglašava da je iskaz nezadovoljstva legitimno pravo svakog proizvođača, no da blokiranje prometnica i nanošenje dodatnih gubitaka i problema stanovništvu i gospodarstvu Hrvatske nije normalan iskaz nezadovoljstva.
Uputio je apel proizvođačima da proizvode mlijeko, te da ne blokiraju prometnice i granične prijelaze i podsjetio da je Hrvatska i ranije uvozila mlijeko.
"Dok ne podignemo proizvodnju i dalje ćemo imati uvoz. Moramo proizvoditi više, bolje, jeftinije", rekao je Jakovina.
Ministar je novinarima predstavio zaključke s jučerašnjeg Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka istaknuvši da je Ministarstvo ovoga tjedna isplatilo dvije rate akontacije potpore za mlijeko u iznosu od 54,6 milijuna kuna, te da će se temeljem Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju preraspodjelom raspoloživih sredstava nacionalne omotnice osigurati dodatnih 167 milijuna kuna za sektor govedarstva. To je oko 800 kuna dodatnih sredstava po grlu za poljoprivrednike, rekao je.
Osim toga, HBOR je predstavio paket mjera kreditnih linija koje stoje na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, a izuzetno su važne s obzirom na prezaduženost većine proizvođača.
Također je prezentiran tzv. mliječni kodeks po kojem će proizvođači ubuduće po jasno definiranim odrednicama dogovarati cijenu mlijeka koje predaju otkupljivačima.
Jakovina je istaknuo da iznos od 2,43 kune, koji su sad ponudile mljekare, nije sve što dobivaju proizvođači mlijeka jer primaju i sredstva kroz potporu za površinu zemljišta koje obrađuju, plus omotnica za osjetljive sektore, te 800 kuna dodatnih potpora, kao i tri kune po litri plavog dizela.
Ako to preračunamo, radi se o gotovo 1,4 kune iz proračuna koje se dodaju na svaku proizvedenu litru mlijeka, uz 2,43 kune od otkupljivača, rekao je.
Foto: Seebiz.eu