Skip to content

Jadranka Ivaniš Yaya: OPAli fotku, OPAli video


Foto: davor puklavec/pixsell

Izložba selektiranih radova s natječaja za najbolju fotografiju ili video snimljen mobilnim uređajem „OPALI fotku, OPAli video“

U natječaju je sudjelovalo osamdesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola s oko poslanih 270 fotografija i 11 video snimki.

„Smatram da se smanjenjem satnice likovnog odgoja djecu zakinulo za najbitniji segment njihova razvoja. To je mogućnost da u većoj mjeri kreiraju i maštaju. Kreacija je dio osobnog i neponovljivog, a kod svakog djeteta tj. pojedinca drugačiji. Očito je različitost izraza i razmišljanja u ovakvom starom sistemu, u kojem još nažalost živimo, nebitna. Međutim – dijete (jednog dana odrasli pojedinac!), mora u školskom sustavu naučiti – kako učiti i rješavati probleme. Kreativni predmeti poput likovnog, tehničkog i druge aktivnosti u radu s rukama (ručni rad, obrt), po meni su najbitnija protuteža masi teorije koju danas djeca moraju apsorbirati.“ – izjavljuje Jadranka Ivaniš Yaya povodom otvaranja izložbe „OPALI fotku, OPAli video“.

Zagreb – U subotu, 24. ožujka 2012. , u HDLU otvarena je izložba selektiranih radova s natječaja za najbolju fotografiju ili video snimljen mobilnim uređajem „OPALI fotku, OPAli video“. U natječaju je sudjelovalo osamdesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola s oko poslanih 270 fotografija i 11 video snimki.  Stručni žiri kojeg su činili Mare Milin (fotografkinja), Ivana Rupić (prof.likovne kulture) i Jelena Bračun (OPA), nagradio je 5 radova te pohvalio još nekolicinu. Kao nagradu autori će zaprimiti i simbolične nagrade – mini video kameru, vikend u Istri i knjige o fotografiji. Izložba će ostati otvorena do 30. ožujka 2012., a održava se u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

Kroz projekt „OPAli fotku – OPAli video“ udruga OPA kroz radionice i nagradni natječaj za djecu osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta nastoji ukazati na nužnost drugačijeg pristupa obrazovanju mladih i zanemarenost vizualnog obrazovanja mladih u Hrvatskoj. U sklopu projekta „OPAli“ održano je nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola koje su vodili fotografi, dizajneri i umjetnici poput Mare Milin, Ane Hušman i dizajnerskog dvojca Bachrach Krištofić. Trenutno je u tijeku radionica u kojoj učenici zagrebačke XV. Gimnazije i Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn zajednički osmišljavaju i oblikuju interaktivni vodič Zagreba, na način kako ga oni vide.
Projekt OPAli bavi se upotrebom suvremenih tehnologija u svakodnevnoj komunikaciji. Tehnologija je postala sastavnim dijelom života svih dobnih skupina, promijenivši naše svakodnevne navike te uvodeći u njih znatnu količinu vizualne komunikacije. Mobilni uređaji, tableti i prijenosna računala omogućuju brzu razmjenu informacija pri čemu je naglasak na audio i vizualnim sadržajima. Cilj projekta OPAli je podučiti mladež aktivnom i kreativnom korištenju tehnologije spram njezine pasivne upotrebe isključivo na razini razmjene informacija.
Voditeljice projekta – Ida Loher, Jelena Bračun, Martina Kosec i Gordana Košćec ovom su prigodom naglasile: „Iako su radionice i natječaj osmišljeni za mlade u školskim klupama, cjelokupna se akcija obraća roditeljima, edukatorima i svima onima koji na bilo koji način određuju obrazovnu politiku. Obrazovanje za snalaženje suvremenom tehnologijom ne smije biti usmjereno isključivo na savladavanje manipulacije tehnologijom već i na razvoj cjelokupnog mišljenja koje će mladim osobama omogućiti kvalitetni razvoj i upotrebu novih tehnologija. Hrvatska ima najmanju satnicu likovne kulture u Europi, a u doba prevlasti vizualnih medija teško je zamisliti razvoj društva koje nije vizualno pismeno. Svojim akcijama Udruga OPA skreće pažnju na različite vizualne sadržaje koji nas svakodnevno okružuju (dizajn, vizualne komunikacije, arhitektonski i urbanistički prostor u kojem boravimo i sl.). Međutim, samo ako ih znamo kreativno konzumirati oni će pozitivno utjecati na kvalitetu našeg života.“
Jelena Bračun, Ida Loher, Gordana Košćec
OPA, udruga za promicanje vizualne kulture
 
Akademija-Art 
See also  Izložba odabranih radova polaznika radionica c/b fotografije i cijanotipije te performans proširenog filma
mala retrospektiva