Izvorna klapska pjesma odzvanjala Dubrovnikom


Linđo


Izvorna klapska pjesma odzvanjala kazalištem Marina Držića

U petak, 13. travnja započela prva AKLAPELA
 
DUBROVNIK, 13. travnja 2012. – Klapski doživljaj kakav se rijetko može iskusiti u Dubrovniku imali su prilike čuti i vidjeti brojni posjetitelji kazališta Marina Držića koji su petak, 13. travnja unatoč kišnom vremenu prisustvovali prvom koncertu Festivala Aklapela.

Ovom prilikom autentičnost i sva ljepota izvorne klapske pjesme došla je do izražaja u vrhunskim izvedbama klapa Subrenum, Luka, Tragos, FA Linđo i Vinčace


Sve klape

Kroz jedno i pol satnu svečanost klapske pjesme prikazana je raznolikost klapskog izričaja, glazbenih stilova – klapskih bazena s ciljem veličanja ove bogate tradicije koja je predložena UNESCO-u kao spomenik svjetske nematerijalne baštine.  


Posebnom doživljaju pridonijela je i živa scenografija, odnosno prisutnost klapa koje su nastupale na prvom koncertu AKLAPELE. Spontanim izmjenama na pozornici klape su prenijele publici atmosferu dalmatinskih volata i kaleta, autentičnih mjesta gdje je klapska pjesma nastala.


Luka

Zajedničkom izvedbom pjesme „Pismo moja“, sve klape i umjetnički voditelj Festivala mo Joško Ćaleta, iznenadili su publiku i time je završen inaugurativni koncert festivala Aklapela.  


U subotu, 14. travnja, na rasporedu je drugi koncert Festivala Aklapela u kazalištu Marina Držića s početkom u 20.00 sati. Nastupaju klape Pinguentum, Neverin, Bunari, Armorin i Braciera.


Subrenum

Ulaznice za festival Aklapela možete kupiti putem internet sustava www.ulaznice.hr ili na službenoj web stranici Festivala –  www.aklapela.hr, u Tisakmedia na Pilama, te 2 sata prije početka izvedbi na blagajni kazališta Marina Držića po cijeni od 50,00 i 70,00 kuna.


Tragos

U nedjelju, 15. travnja s početkom u podne, u crkvi sv. Dominika dominikanskog samostana, festival Aklapela poklanja koncert građanima i posjetiteljima Dubrovnika.


Vinčace

U sklopu ovog klapskog vikenda, Festival Aklapela i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, na Mali Uskrs, u subotu, 14. travnja i nedjelju 15. travnja s početkom u 11 sati, pozivaju naše sugrađanei  posjetitelje Dubrovnika da uživaju a capella izvedbama klapa sudionica festivala Aklapela na nekoliko autentičnih lokacija u Gradu – tamo gdje klapska pjesma najljepše zvuči.


Anđela Matić

Akademija-Art