Ansambl zagrebačkoga Gradskog dramskog kazališta Gavella izveo je sinoć svoju prvu ovosezonsku premijeru, suvremenu verziju drame o tragičnoj heroini "Antigoni", francuskog dramatičara Jeana Anouilha, u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog

Modernu verziju Sofoklove tragedije iz 5. stoljeća prije nove ere Anouilh je napisao 1944., premještajući radnju iz antičkog grada Tebe i sukoba s grčkim bogovima, u suvremeno doba i na sukob s vlašću. Tragedija puna emocija, "Antigona" je priča o borbi za moralnu pravdu i ustrajanju po cijenu života u obrani osobnih načela pojedinca.
Antigona je mlada djevojka koja zbog svojih uvjerenja i visokih moralnih načela ulazi u opasan sukob s vlašću. Unatoč smrtnoj presudi, iako joj se ne umire – jer ona je puna života – ne kaje se ni zbog čega, ostajući svojim idealima vjerna do kraja. Njezin se lik, i sve ono što on utjelovljuje, razvija upravo iz te dileme koja proizlazi iz odabira između života i smrti, na međi gdje njezina osobna drama prelazi u tragediju.
Kompleksan lik Sofoklove hrabre buntovnice prvi puta uprizorene prije gotovo 2,5 tisuće godina Popovski je povjerio mladoj glumici Dijani Vidušin. Vlast je utjelovljena impoznantnoj figuri na štulama, Antigoninu ujaku i kralju Kreontu. Glumi ga odlični Ozren Grabarić. Važan dio predstave je zanimljiva scenografija koju potpisuje nagrađivani hrvatsko-austrijski dizajnerski kolektiv Numen/For Use.

Foto: Gavella