Izmjenjeni tzv. lex Perković već idućeg tjedna na Vladi

pusic milanovic

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da bi već idućeg tjedna moglo na Vladu uputiti izmjenjeni zakon prema kojem bi se od 15. srpnja iduće godine ukinulo ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u posljednjem pismu potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding naveo da Republika Hrvatska, ne samo da izvršava Europski uhidbeni nalog, već je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, podsjetio je izvor. Dodao je pritom da je jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Hrvatskom saboru i stupiti na snagu te da će se Hrvatska tih rokova pridržavati.

Najavaljene izmjene zakona ni danas nije želio komentirati Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske, a kasnije hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, zbog kojega je zakon o neprimjenjivanju uhidbenog naloga na nedjela počinjena prije 2002. nazvan Lex Perković.

Sve dok se ne utvrdi konačni zakonski okvir nećemo istupati jer moramo znati pravila igre da bi se upustili u utakmicu, kazao je Nobilo. Dodao je i da su za Perkovićev slučaj važne i najavljene ustavne promjene o nezastarjevanju politički motiviranih zločina. Dok se sve najavljene promjene ne naprave na potezu su Vlada i Sabor, a ne mi, zaključio je Nobilo. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL, HRT)