Izložba u povodu 130. obljetnice Meštrovićeva rođenja u Zadru

ivan mestrovic 2

ivan mestrovic 2

‘Zahvalimo njoj / Izložba skulptura i crteža u povodu 130. obljetnice Meštrovićeva rođenja’ održava se u Gradskoj loži Zadru, od 17. rujna do 1. prosinca 2013. godine. Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.

Ivan Meštrović jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika (rođen 1883. u Vrpolju, Slavonija, RH, umro 1962. u South Bendu, Indiana, SAD, pokopan u rodnim Otavicama). Školovan u Beču, živio je, stvarao i izlagao u raznim gradovima svijeta, njegove su skulpture postavljene u javnim prostorima od Zagreba do Chicaga.

1952. godine daruje svoju kuću i atelijer u Zagrebu (Atelijer Meštrović), vilu (Galerija Meštrović), klaustar i kapelu (Crikvine – Kaštilac) s okolnim zemljištem u Splitu, zajedno s velikim brojem umjetnina koje su izložene u stalnim postavima muzeja te Crkvu Presvetog Otkupitelja – grobnicu obitelji Meštrović u Otavicama – Ružić. Danas administrativno objedinjeni djeluju u okviru Muzeja Ivana Meštrovića sa sjedištem u Splitu.

Planiranom izložbom obilježava se 130. godišnjica rođenja Ivana Meštrovića. Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i materinstvo, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijelog stvaralačkog vijeka. Izložba je naslovljena Zahvalimo njoj (prema dijelu Meštrovićeve poslanice napisane u povodu svečane posvete crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina).

zložit će se 20 skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 10 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.

Ova izložba realizira se u Zadru, gradu koji je prvi, u Narodnom listu od 28. lipnja 1899. god., informirao javnost o postojanju talentiranog dječaka Ivana Meštrovića Gabrilovića, gradu u kojemu je ‘rođen’ Meštrović umjetnik, a gdje su zadnji put viđena njegova djela u Galeriji umjetnina prije 37 godina.