Izložba skulptura Marine Stoponja u Galeriji ZILIK

marina stoponja zilik 2013 1

marina stoponja zilik 2013 1
S otvorenja izložbe: ravnateljica Doma za djecu dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, umjetnica Marina Stoponja, povjesničar Nikola Albaneže

Galerija Zilik, Karlovac
od 07. do 17. 11. 2013.

Doslovno, metaforičko i skrovito…

Dugačko je rodoslovlje mimikrije u umjetnosti; najbliži joj je rod iluzija koja se ustoličila još u antici te se, ispreplićući s drugim postupcima – ornamentom, stilizacijom, groteskom, u novije doba apstrakcijom – pojavljivala neprestano (izranjajući i uranjajući u povijesnom trajanju) do naših dana. Mimikrija je, doduše, barem za stupanj ukrućenija i izrazitije doslovna od široko shvaćenoga pojma mimeze (mimesis) koja nas ipak ne nastoji uvijek obmanuti u svom oponašanju svijeta.

marina stoponja zilik 2013 2

Mimikrija uistinu izravno ovisi o svojstvu materijala da imitira neki drugi materijal (dakako, i sposobnosti umjetnika da to razotkrije). Kamen je, čini se, pogotovo pogodan za travestiju; uglačan može zadobiti dojam ljudske puti ili mekoće paperjastog jastuka. U realizacijama koje posjeduju takve karakteristike otkrivamo temeljne odlike rada Marine Stoponje.

marina stoponja zilik 2013 3

Poigravanje pak značenjima, a ne samo prividima, autoričina je još u većoj mjeri istaknuta specifičnost koja bitno obilježava njenu individualnost. Na tragu pop-arta koji je od početaka uzimao kao predloške banalne predmete svakodnevice i doslovno ih replicirao u umjetničkome formatu, i Marina sažetim i čistim izrazom, zasnovanim na ekonomičnosti primijenjenih sredstava, istražuje sadržaje koje nosi – jastuk. Međutim, njeno je propitivanje usustavljeno u seriju i svjesno usmjereno simboličkim potencijalima izvedenih kompozicija.

marina stoponja zilik 2013 4

Konkretno; semantika je zasnovana na odnosu između asocijativnih nizova: s jedne strane jastuk uz koji vežemo nježnost, intimnost, spokoj, dok mu se s druge kontrastno dijaloški nameću različiti elementi: jabuka kao znak želje i žudnje, glava kao stilizirani odraz produhovljenosti ili sjekira kao žestoka, gruba suprotnost navedenim ‘jastučnim’ atributima. Ali drama je tek jedan mogući ishod; humorni odmak neprestano čuči u prikrajku.

Nikola Albaneže

marina stoponja zilik 2013 6

marina stoponja zilik 2013 5

marina stoponja zilik 2013 7

marina stoponja zilik 2013 8

marina stoponja zilik 2013 9

marina stoponja zilik 2013 10

marina stoponja zilik 2013 11

marina stoponja zilik 2013 12

marina stoponja zilik 2013 13

marina stoponja zilik 2013 16

marina stoponja zilik 2013 17