Skip to content

Izložba Petre Grozaj: Momenti u vremenu

petra grozaj 1

Galerija Bačva
Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
3.12. – 15.12.2013.

Slikarstvo Petre Grozaj od svojih je početaka na Likovnoj akademiji nedvojbeno nosilo snažan autoreferencijalni i introspektivni pečat, koji je uvijek zadirao mnogo dublje od klasičnog intimističkog repertoara tema i motiva. Autoanaliza, prikazana kroz sustavno razrađivanu ideju tzv. slikarskog dnevnika / dnevnika u slikama, javljala se kroz motiv lica same autorice, na kojemu su se vrlo delikatno mogle pratiti njezine emotivne, psihološke i egzistencijalne situacije. Specifičan – često hladan – kolorit slika govorio je u prilog procesu unutrašnjeg čišćenja od nakupina vanjskog svijeta i iskustava, sugerirajući na trenutke izoliranu, samotnjačku atmosferu. No, njezino vlastito lice, u koje je autorica bila tako pomno zagledana, prepoznali smo i kao signal uspostavljanja identiteta kojega nitko ne može zanijekati, jednako kao što i sami bivamo iznenađeni što se sve u nama krije ispod ponekad savršeno kontroliranih crta lica.
Motivski zaokret koji se dogodio s novim ciklusom slika pažljive poznavatelje opusa ove talentirane slikarice neće mnogo iznenaditi. Ako je u dosadašnjim slikama Petra Grozaj jednim dijelom metaforički odbacivala tuđe energije, nemire i svakodnevne frekvencije onečišćenja, sada se koncentrirala na vrlo specifičan vid utjecaja kojima smo izloženi kroz djetinjstvo, u procesu odrastanja i kasnije tijekom cijeloga života. Maske se, naime, kao motiv u posljednjih nekoliko godina javljaju u radovima nekolicine suvremenih hrvatskih umjetnika, primjerice kod Matka Vekića i Pavla Pavlovića, noseći određenu dozu socijalne kritike suvremenog alijeniranog i predatorskog društva. One označavaju gubitak i brisanje humanog identiteta, umornih ljudi koji traže neke druge, izmišljene identitete izvan trokuta posao-frižider-televizor ili se naprosto svrstavaju u određene supkulturne fenomene. Slike Petre Grozaj u tom kontekstu ne govore o društvenoj dekadenciji i civilizacijskom propadanju ljudske jedinke, već su i dalje okrenute individualnim emotivno-psihološkim procesima. (Iz predgovora Ive Körbler)

petra grozaj 3

Petra Grozaj je diplomirala na Akademiji Likovnih umjetnosti i završila Školu za Primijenjenu umjetnost i Dizajn u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade Zagrebačkog Sveučilišta i Nagrade Akademije Likovnih umjetnosti. Izlagala na 15 samostalnih i 50-tak grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Pretstavljala je Hrvatsku na Bienalu mladih umjetnika BJCEM u Napulju. Boravila je na studijskim i rezidencijalnim programima Veneciji, Napulju, Parizu, Berlinu i Leipzigu. Njeni radovi nalaze se u privatnim i galerijskim zbirkama. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.
http://petragrozaj.net/hr

petra grozaj 2