Izložba likovnih radova učenika OŠ Ive Andrića

Lahorka Rozic

Lahorka Rozic

Izložbu dječjih likovnih radova predstavlja vam profesorica Lahorka Rožić

OŠ Ive Andrića, Zagreb, M. Kovačevića 18
Godišnja izložba likovnih radova učenika OŠ Ive Andrića.
Izložba se može razgledati od 17. 6. 2013. do 2. 7. 2013.

Završna izložba dječjih likovnih radova nudi uvid u ovogodišnje rezultate likovnostvaralačkih aktivnosti. Donosi zanimljive i raznovrsne radove apstraktnog i realističnog izraza.

Crtama, bojama i oblicima reagirali su na poticaje za stvaranje, rješavali postavljene likovne probleme i pokazali individualne razlike u uporabi likovnog jezika nudeći nam na uvid bogatstvo svog dječjeg likovnog rječnika.

Možemo pratiti kako se likovni rječnik učenika od 1. do 8. razreda proširivao i rastao.

Na likovnim su natječajima učenici OŠ Ive Andrića pod mentorstvom Lahorke Rožić, prof., osvojili zapažene nagrade na državnoj i međunarodnoj razini. Među njima imamo mladih likovnih talenata.

2 nagrada Bruno Pavlenic 5c

Bruno Pavlenić, 5.c, dobitnik je 2. nagrade za originalni likovni rad na državnom natjecanju Tradicija i suvremenost – između mita i stvarnosti.

Svečanost uručenja nagrade Bruni, diplome mentorici i školi bilo je na dan otvaranja izložbe u subotu 11. svibnja  2013. u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Ana Marija Devcic 6a

Na izložbi dječjih likovnih radova izlagala su još četiri naša učenika: Ana Marija Devčić (rad iznad), Ika Novak Alić i Dorotea Ćubela, 6.a, te Dora Šević, 8.b. (rad ispod)

Dora Sevic 8b

Dominik Ćubela, 6.a, dobitnik je 3. nagrade na 31. izložbi likovnih radova učenika osnovnih škola Novog Zagreba. Njegov rad kao i rad Domagoja Vrbanića, 6.a, prošli su selekciju na državnoj razini i radovi su im izabrani za Međunarodnu izložbu dječjeg likovnog stvaralaštva u Lidicama u Republici ČeškojTradicija i baština ljudi moje zemlje.

Lucija Borko 8c RADOST

Lucija Borko, 8.c, izlagala je fotografiju na 3. međunarodnoj izložbi fotografija: „Radost/Joy“ Osjećaj radosti u digitalnoj fotografiji učenica i učenika od 12 do 19 godina u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko. Rad joj je tiskan u katalogu i objavljen u online katalogu.

Laura Ivić i Tena Mašinović iz 6.b razreda i Lucija Borko iz 8.c razreda izlagale su fotografije na izložbi  „Pogled kroz prozor“ u Muzeju grada Zagreba u okviru projekta „Fotografija i mladi“. Izložba je bila otvorena od 29. 11. 2012. do 9. 12. 2012.

Marta Margeta, 8.b, Lucija Borko i Laura Lehpaner, 8.c, te Mirta Mesić i Antonija Ježić,  8.d, izlagale su na izložbi učeničkih likovnih radova u splitskom Etnografskom muzeju tijekom listopada 2012. 

Lucija Borko, 8.c, izlagala je fotografije na 5. izložbi digitalne fotografijepod nazivom”Odnos čovjeka i okoliša“u OŠ „Dr. Ivan Merz“ u Zagrebu.

Daniijela Pavlisko 8a

Strip Danijele Pavliško, 8.a, zapažen je na izložbi dječjih likovnih radova povodom Dana tolerancije 16. studenog u Kulturnom centru Trešnjevka u Zagrebu.

Dora Vidalina, 8.c, dobitnica je  1. nagrade za likovni rad u kategoriji učenika 7. i 8. razreda, a Filip Kuna, 6.a, dobitnik je 2. nagrade u kategoriji učenika 4., 5. i 6. razreda na međunarodnom natjecanju 4. Put k Suncu na temu 10. obljetnice beatifikacije bl. Ivana Merza. Osim nagrađene Lane i Filipa, crteže su izložili: Davor Dobrota, 5.c, Ana Marija Devčić, (2 rada), Marija Vasiljević, (2 rada), Paula Pende, Dorotea Ćubela, Fran Vidalina i Selma Dervišagić, 6.a, Tamara Marković, 6.c, Monika Tumpak i Veronika Morduš, 8.a, Mia Pavla Kovačić, Ruža Novak-Alić i Petra Bezbradica, 8.c, i Jana Hrvoić Dukić, 8.d.

„Priča o leptiru“  Lucije Borko, 8.c, „Dva cvijeta“ Laure Radonić, 6.b, i „Ružina latica“ Laure Ivić, 6.b, autorske su slikovnice naših učenica koje su same napisale i ilustrirale priču na 16 stranica (mentorice: Julijana Jurković, Lahorka Rožić i Dana Vuković). Rezultat je to državnog natječaja „Moja prva knjiga“ u organizaciji Centra za neohumanističke studije. Izložba slikovnica uz prigodni program i podjelu zahvalnica učenicama, mentoricama i školama održat će se 26. rujna 2013. u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom.

2 nagrada Petra Majetic 6c

Petra Majetić, 6.c, je po ocjeni stručnog žirija u sastavu eminentnih stručnjaka: akademika Tonka Maroevića, likovnog kritičara, Frane Parača, skladatelja, i  Dimitrija Popovića, akademskog slikara, predsjednika žirija osvojila 2. nagradu na natječaju Hrvatske glazbene mladeži «Radost slikanja uz glazbu» za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe u konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Svečano su dodijeljene nagrade učenicima i njihovim mentoricama na tiskovnoj konferenciji 14. 5. 2013 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog što su prenijele razne televizijske kuće, novine i portali. Rad joj je bio izložen tijekom Tjedna glazbe za djecu i mladež a mogao se razgledati sve do 24. svibnja 2013. u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, tiskan je u katalogu i programskoj knjižici za mjesec svibanj.  Osim nagrađene Petre, likovna ostvarenja inspirirana slušanjem glazbe Giuseppea Verdija, izlagali su Lucija Zorica, 5.c, Lorena Studen, 6.b, Lorena Krtinić i Lucija Tokić, 6.a, te Luka Krvavica i Karlo Vrbanić, 8.d. U suradnji s voditeljicom projekta Hrvatske glazbene mladeži, Ljiljanom Lermann Skomina, originalni radovi naših učenika preneseni su iz KD Vatroslava Lisinskog na izložbu u školu.

Marija Gregić, 6.a,osvojila je 4. mjesto (u starosnoj skupini od 5. do 8. razreda) na međunarodnom natječaju Iserlohn – Zagreb, 2013. za likovni rad na temu “Zaštita prirode i okoliša” u Iserlohnu (Njemačka). Rad joj je bio izložen u Gradskoj galeriji Iserlohn. Ekološka tema zaštite prirode i okoliša povezala je hrvatsku djecu diljem svijeta.

Fotografija orošene djeteline Laure Lasan, 5.c, u konkurenciji od 3000 pristiglih fotografija na državni natječaj „Eko fotka“, ušla je prema odluci stručnog žirija u odabir 40 najboljih  radova za izložbu u OŠ Ferdinandovac u Ferdinandovcu.

Danijeli Pavliško, 8.c, nadarenoj učenici naše škole organizirali smo samostalnu izložbu crteža i slika. Rođena je 23. 2. 1999. u Zagrebu. Bavi se crtanjem od vrtićke dobi. Crta s lakoćom i vrlo je maštovita u izrazu. Zbog njezina posebna interesa i smisla za likovnost HRT  je snimao Danijelu i prilog emitirao na drugom programu u emisiji Puni krug.

Luka Motušić i Jura Vorberger, 6.c, nagrađeni su na izložbi „Vjetar i val“ koja se povodom Svjetskog dana vjetra organizira na zagrebačkom Jarunu ispred kluba „Tri strijele“.

Mirta Mesić, 8.d, i Patricija Gubić, 8.b, izlažu likovne radove u Donjem Muću na izložbi „Tradicijska pokrivala za glavu“  u okviru projekta „Hrvatska kulturna baština“ koji se već 18. puta u kontinuitetu organizira na nivou Republike Hrvatske. Radovi su im zbog kvalitetne i originalne izvedbe tiskani u prigodnom zborniku. 

Monika Tumpak 8a
Monika Tumpak, 8.a

Ovom smo izložbom dali priliku mladima da pokažu svoje likovne potencijale. U crtežima, slikama, skulpturama i grafikama vidimo iskren i autentičan dječji likovni govor. Likovnim su radovima oplemenili prostor škole i pokazali raznolikost pristupa kreativnom izražavanju.