Izložba Krhka ljuska i uskršnje igre

krhka ljuska 2

krhka ljuska 2
Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Kordinacijski odbor Kutina-grad prijatelj djece
Mjesto: ispred Robne kuće Kutina
Tema: Izložba Krhka ljuska i uskršnje igre
Autorica: Slavica Moslavac
Vrijeme: 22. ožujka 2013.

Muzej Moslavine Kutina priređuje uskršnju izložbu pisanica pod nazivom Krhka ljuska, autorice Slavice Moslavac.

Izložba sadržava fotografije i tekstove o povijesti pisanica, načinu ukrašavanja, značenju boja i ornamenata.

Izložba će biti postavljena ispred Robne kuće, a otvorit će se  22. 3. 2013. u 10,00 prije otvorenja humanitarnog, uskršnjeg sajma.

Na štandovima sajma biti će predstavljene pisanice i drugi uradci (vaze, košarice, posudice…) s nekoliko muzejskih kreativnih radionica koje su bile upriličene za polaznike razne životne dobi od djece, mladeži do umirovljenika.

Na svečanosti otovrenja bit će upriličene tradicijske uskršnje igre koje su se izvodile u moslavačko-posavskom kraju. A radi se dakle o: bacanju pisanice u zrak uz riječi: bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak, zatim kotrljanje niz padinu i trčanje s pisanicom u žlici.

krhka ljuska 3
Pisanica kao izvor života

U vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama.

Oslikavanje jaja voskom, faksimiliranje zeljastim biljem, ukrašavanje struganje nožićem i britvom, bojenje i iscrtavanje čačkalicom umočenom u solnu kiselinu, oplitanje koncem i vunicom, te obljepljena taninom i na spoju ukrašena sitakom – zukvom, bijelom srži od biljke Jancus, sve su to tehnike ukrašavanja  moslavačko-posavskih uskrsnih pisanica.

Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta je vosak. Motivi tih jaja su različiti i unikatni. Svaki majstor oslikač želi imati svoj prepoznatljiv motiv i stil. Najčešće se javljaju motivi proljetnoga cvijeća, svastike, triskela, motiv križa, hrastovih i borovih grančica, ravne i izlomljene linije, točkice i valovnice, razni tekstovi; od imena darovatelja, dobrih želja itd.

Pisanica je i dar, osobito djeci, ali se i mladež međusobno daruje, pa i odrasli.

krhka ljuska 1