Izložba „Kokoschka​. Ja u središtu“ u bečkom Leopold muzeju

  Universität für angewandte Kunst Wien Oskar Kokoschka-Zentrum

Kokoschka – Ja u središtu

Leopold muzej, Beč
4. lipnja 2013 – 27. siječnja 2014

Izložba „Kokoschka. Ja u središtu” otvorena je 4. listopada u bečkom Leopold muzeju.

Riječ je o izložbi posvećenoj jednom od najugledniji austrijskih umjetnika 20. stoljeća, u okviru koje će po prvi puta biti predstavljene fotografije iz Kokoschkinog života.

Oskar Kokoschka (1886. – 1980.) bio je zasigurno jedan od najvažniji protagonista moderne. Njegovo stvaralaštvo, ne samo kao slikara i grafičara, nego i kao dramatičara, esejista i scenografa, ogromno je i zauzima jako važno mjesto u povijest umjetnosti.

  Universität für angewandte Kunst Wien Oskar Kokoschka-Zentrum

Do nedavno nije bilo poznato da je Kokoschkin život i rad dokumentiran na preko 5000 fotografija koje se čuvaju na bečkom Sveučilištu za primijenjenu umjetnost.

Fotografske snimke prikazane u okviru bečke izložbe dokumentiraju profesionalni i privatni život ovog umjetnika koji nije bio provokativan i kontroverzan samo u svojim radovima, nego i kao čovjek.

Izložba pored fotografija obuhvaća i pojedinačne slike odnosno portrete austrijskog umjetnika, kojima su suprstavljene fotografije tj. cijele serije fotografija koje omogućavaju uvid u proces nastajanja Kokoschkinih umjetničkih djela.