Izložba Julijane Voloder: Aurora Borealis

julijana voloder 2

Izložba pod nazivom “Aurora borealis” akademske kiparice Julijane Voloder otvorena je u srijedu , 08. siječnja 2014.iu galeriji MORH-a Zvonimir

Julijana Voloder rođena je u Zadru 1964. god. Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu je diplomirala na odsjeku kiparstva 1987. god. Živi i radi u Splitu. Do sada je održala dvadesetak samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i kolonijama.Autorica svoj kiparski umjetnički izraz razvija u mediju stakla.

Počeci hrvatskog kiparstva u staklu smješteni su u pedesete godine dvadesetog stoljeća, kada Antun Motika i Raoul Goldoni započinju istraživati odnose svjetla, volumena i boje koje staklo isprepliće i lomi sasvim drugačije od konvencionalnih kiparskih materijala: kamena, drveta i metala. Izazov izražavanja u staklu prvenstveno podrazumijeva istraživanje koje je mnoge hrvatske likovne umjetnike u proteklih pola stoljeća privuklo tom višeznačnom i izuzetno zahtiievnom materijalu.

julijana voloder 1

Za većinu je to ostala samo epizoda, a rijetki su uspjeli iskoristiti sve karakteristike i posebnosti materijala i ostvariti vrhovna djela. Među njima je i Julijana Voloder koja se u potpunosti okrenula staklu.

O njenom je radu likovni kritičar Vladimir Rismondo svojedobno zapisao:” Julijanina djela funkcioniraju na čudesan način- umjesto da fokusiraju prostor , ona ga rasipaju, sile i naše oko na stalno traženje svjetlosti u detaljima.”

U galeriji Zvonimir Julijana Volder će izložiti deset svojih novih skulptura od taljenog i bojanog stakla u kojima se poigrava figuralnim motivima ženskog tijela.

Skulpture čine njen novi ciklus i nastale su u drugoj polovici protekle godine.