Izložba Ivana Gregova u galeriji ZILIK

ivan gregov 3

ivan gregov 3

Otvorenje izložbe Ivana Gregova održati će se u četvrtak 05. rujna 2013. godine, s početkom u 19 sati u prostorijama Galerije ZILIK u Karlovcu. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2013. godine.

Majstorije ruke i mašte

Svako čitanje priče (ili slušanje nečijeg pripovijedanja) stvara slike u čitatelja (slušatelja); u njegovoj/njenoj se glavi razvija vizualni ekvivalent teksta te raste i ispunjava u razmjeru s individualnim sposobnostimapojedinca. Netko će mutno, tek nejasno nazrijeti prizor što ga, recimo, mogu izazvati riječi: Orač Dragonja upreg’o dva vola, dok će drugi popuniti konkretnom glavom njegov lik i u boji doživjeti i životinje i uzoranu zemlju. Ako takva osoba živoga unutarnjeg viđenja, poželi i zabilježiti svoje slike, onda je moguće s raznoraznim pojedinostima – daleko brojnijima nego ih možemo zamisliti u glavi – ispuniti scenu da ona postane zamršenapoput složene slagalice te da nam zatreba dosta vremena za otkrivanje svih iluzionističkih smicalica, nebrojenih likova i simultanih zbivanja koji na nas – premda suoni sami usred akcije – začudo, strpljivo čekaju. Nije li upravo takva ilustracija Susjedska, sa svojim vrtoglavim dubinskim perspektivama, veselim čudacima i njihovim luckastim radnjama?

ivan gregov 4

Slikarska ploha preplavljena raznolikim motivima nije, dakako, jedina mogućnost koju pruža ilustracija. Ukoliko je namjera usredotočiti svu pažnju na jednu radnju ili događaj (kao na ilustraciji Starinska), onda nema mjesta ničemu što bi ometalo taj cilj. Sve su, dakle, opcije otvorene i zajednička im je tek konstatacija kako su uvjerljiva izvedba i maštovitost ona dva bitna sastojka bez koje nema dobre ilustracije (isto što vrijedi za dječju, moglo bi se reći i za ilustraciju za odrasle, samo što je intonacija drukčija; bez obzira bila ona ozbiljna ili manje ozbiljna sadržaja). Za potvrdu takva zaključka dovoljno je promotriti radove vrsnoga majstora kao što je to Ivan Gregov, jedan od vodećih hrvatskih ilustratora koji već dva desetljeća očarava i ushićuje sve ljubitelje ilustracija (otkrit ću vam: nisam sreo nikoga tko nije njihov ljubitelj, barem u trenutku kada ih promatra), a zasigurno će svojim promišljenim kompozicijama sneodoljivo spontanim, vitalnim likovima -na kojima virtuozan crtež i smjelo oblikovanje podupiru intrigantne ideje i nekonvencionalne sadržaje -to činiti i ubuduće.

Nikola Albaneže

ivan gregov 1

Ivan Gregov rođen je 1973. u Splitu. Školu primjenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Zagrebu, diplomirao 2004. u klasi primjenjene grafike. Nakon odslušane 4. godine zagrebačke Akademije, jedan semestar proveo na Visokoj školi za primjenjenu umjetnost u Pragu (VŠUP), na odjelu filma i animacije. Od ranih devedesetih djeluje kao ilustrator, objavljući radove kod većine zagrebačkih nakladnika. Do danas surađivao sa Profilom, Algoritmom, Znanjem, Školskom knjigom, Alfom, Globusom (IPH), itd. Sudjelovao na svim važnijim ilustratorskim događajima i izložbama u zemlji (Biennale ilustracije Zagreb 2006, 2008, 2010, 2012, međunarodna izložba hrvatskih ilustratora “-35”, itd). Ilustracijama sudjelovao i u izložbenom projektu “Izazov kravate” koji zadnjih osam godina putuje svijetom. Od 2006. aktivan na projektima udruženja ULUPUH, od 2011. član ZUH-a. Pored ilustratorskog rada, paralelno od devedesetih djeluje i kroz permakulturu kao isntruktor, odn. autor koncepata odlikovanja prostora i instalacija u prostoru koje uključuju jestive biljke: “Urbani vrt” u sklopu Urbanfestivala 2011, instalacija “Zeleni zid” u suradnji sa Goethe Institutom 2013.

ivan gregov 2