Izložba Hane Mietić: Šuma Svete Ane

hana miletic

HANA MILETIĆ
Sint-Annabos – Šuma Svete Ane

Galerija PM, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
2.10. – 13.10.2013.
Otvorenje izložbe održat će se 2.10.2013. godine u 19 sati

Hana Miletić ovim radom istražuje te prikazuje “Sint-Annabos”, šumu u blizini Antwerpena, u Belgiji, ugroženu izgradnjom nadvožnjaka. Miletić ju je fotografirala na jedinstven način, izdvajajući pojedina stabla te hvatajući njihove oblike usred noći, kao da je htjela načiniti njihove tajne portrete.

Fotografije su tiskane koristeći Fresson tehniku, a riječ je o tehnici ugljenog tiska koja se koristila u začecima fotografije. Proces se sastoji od izdvajanja prirodnog ugljena iz izgorenih prirodnih materijala koji se potom nanosi na papir kako bi se dobila slika. Stoga fotografije šume Svete Ane Hane Miletić na neki način sugeriraju moguću reinkarnaciju stabala kojima prijeti uništenje. Osim toga, dramatičan dojam koji pruža spomenuta tehnika tiska čini sliku dubljom i tamnijom, stvarajući gotovo mističan ugođaj koji prevladava na fotografijama.

Nadalje, izborom ovdje predstavljenih fotografija, stabla šume Svete Ane ne prikazuju se isključivo tipološki, već se također želi ponovno izazvati osjećaj tajanstvenosti te uznemirenosti u doživljaju europske šume u najširem smislu. Fotografije podsjećaju na činjenicu da je šuma jednom davno, mnogo prije nego što joj je modernost oduzela čari, te ju pretvorila u mjesto odmora i razonode, bila doživljavana kao nedokučivo mjesto u kojem obitavaju vukovi, vještice te razbojnici.

Miletić, uz ovaj projekt buđenja začaranosti, također izlaže rekvizite s protesta nevladine organizacije za zaštitu okoliša Ademloos (Bez daha) protiv uništenja ove šume. Njihovi natpisi te slogani postaju tako, ne samo određeni politički poziv na ekološko osvješćivanje, nego se također transformiraju u objekte koji pozivaju na zaštitu i njegu tih tajnovitih i pogibeljnih područja u europskom pomno izgrađenom suburbanom krajoliku.

Gawan Fagard

Tekst na hrvatski prevela Maja Karajković.
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i flamanske vlasti.