Izložba vijetnamske keramike u bečkom MAK-u

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Bečki muzej primijenjene umjetnosti „MAK“ od 18. listopada ove do 25. ožujka iduće godine predstavlja izložbu posvećenu vijetnamskoj keramici

Izložba pod nazivom „GÔM SÚ. 2000 godina keramike iz Việt Nama“ nudi uvid u razvoj vijetnamske keramičke produkcije od prvih tipičnih vijetnamskih oblika do fascinantnih eksponata iz 15. i 16. stoljeća koji zadivljuju svojim bogatstvom boja i oblika, čime se ujedno pruža uvid i u povijest vijetnamske umjetnosti.

Europsko znanje o azijskog keramici je prije svega koncentrirano na kineski i japanski porculan koji se uslijed intenzivnog izvoza raširio diljem svijeta. Bečka izložba upravo zato skreće pogled s „Carstva sredine“ na njegove susjedne zemlje tj. na isto tako tradicionalnu i samostalnu keramiku proizvodnju Vijetnama.
Vrhunac izložbe čine rijetke vaze s kobaltnom plavim uzorkom, kao i višebojni figuralno iscrtani tanjuri i pladnjevi koji su nastali za vrijeme dinastije Lê (1428. – 1527.).
U okviru izložbe će osim toga biti prikazan i video uradak bečke umjetnice Nives Widbauer nastao 2006. godine koji svojim medijativnim snimkama prirode podcrtava mirnu atmosferu izložbe i izložbene arhitekture.

Akademija-Art.hr
27.10.2011.