Izložba uz otvorenje 21. festivala kulture u Kastvu

„Kastafsko kulturno leto 2012.“

Galerija crkvice sv. Trojice, Kastav
slike/ulja na platnu

Hari Ivančić
Zemlje

od 02. 07. do 15. 07. 2012.
službeno otvorenje izložbe: petak, 6. srpnja 2012. u 20 sati
Uz otvorenje 21. internacionalnog ljetnog festivala kulture u Kastvu – „Kastafskog kulturnog leta 2012.“, a u sklopu niza događanja vezanih uz ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju,  u petak,6. srpnja 2012. u 20 sati u Galeriji crkvice sv.Trojice u Kastvu službeno će biti otvorena i izložba jednog od najeminentnijih umjetnika istarskoga podneblja mlađe generacije, HARIJA IVANČIĆA. Na izložbi će biti prezentiran dio njegovog recentnog opusa – slike/ulja na platnu velikog formata iz poznatog ciklusa „Zemlje“. Kustosica izložbe, kao i selektorica cjelokupnog programa galerije je likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout.  

Izložbu Harija Ivančića otvorit će gradonačelnik grada Kastva, gospodin Ivica  Lukanović.

 
„Zemlje“
Zemlja. Materia prima. Elementarna tvar koja život jest i koja život daje. S kojom čovjek diša, s čijom energijom se stapa i u ritmu čijeg bila njegovo bilo otkucava. Za nju se on u nekom svom podneblju zavičajno veže, jer ta posebna, njemu draga zemlja njegovo je ishodište, njegov identitet i njegovo konačno odredište. Ako od nje ode, uvijek joj se vraća, za nju umire, u njoj ostaje i u nju se pretvara. U zemlji su zapisani životni ciklusi – njegovi i oni velike prirode. A oni u svim svojim milenijskim sedimentima čuvaju dragocjene korijene – ali i kôdove generacija i civilizacija. Ti kôdovi zapisani su u nekoj kolektivnoj memoriji, u podsvijesti svakoga od nas. U nekih ovi zapisi su izblijedjeli, ali u nekih oni još živo postoje, očuvaniji u tišinama pod svjetlima zvijezda nego u histeričnoj buci blještavila velegrada. Najčešće, oni su najčitkiji i najjasniji u svijesti i emocijama umjetnika, čiji su senzori osjetljiviji i otvoreniji nego u ostalih, hvatajući čak i najtananije vibracije zemlje, prirode, pa i širokoga svemira. I titrajući s njima u nekom zajedničkom, usuglašenom ritmu.  
Jedan od takvih umjetnika je, čini se i HARI IVANČIĆ, slikar zavičajnog istarskog krajolika i istarske zemlje, koji ustrajno slika taj motiv cijeli svoj stvaralački vijek, ulazeći u samu njegovu bit. Svojim pristupom i svojom slikarskom poetikom on se naslanja na iskustva poetskog intimizma, ekspresionizma, strukturalizma i enformela, sintetizirajući motiv zemlje u znak i pretvarajući ga u simbol krajolika. Pritom ovaj autor njeguje slikarstvo čistih likovnih vrijednosti, stvarajući radove općeprepoznatljivog autorskog rukopisa. Zemlju on slika kao toplu, živu i životnu tvar; kao materiju koja u prirodi funkcionira kao jedan od njezinih osnovnih gradbenih elemenata. Ta materija zadržala je međutim u Ivančićevoj interpretaciji, unatoč stalnom procesu motivskog, oblikovnog i kolorističkog sažimanja i reduciranja – od mimezisa prema znaku, od površine prema unutrašnjoj dubinskoj strukturi i od kolorističkog bogatstva do naizgled reducirane palete, ipak istarsku prepoznatljivost. Onu znanu „trobojnost“ ove zemlje, što je određuje lokalno, ali značenjski smješta globalno. Njegovi krakteristični horizontalni nizovi crvene, bijele i sive zemlje, u najnovijim radovima krajnje sintetizirani i strukturirani, vrlo su udaljeni od direktnoga opisivanja. Ali su vrlo blizu iskazivanja likovnim sredstvima same biti te zemlje kao materije: njezine slojevitosti, haptičnosti i tektonike. Uz to snage, energije i unutarnje dinamike. Ali u svim tim prikazima postoji uvijek i element neke poetske, magične posebnosti Ivančićeve zemlje. Tako, koliko god se one činile metafizički svevremene i prostorno univerzalne, uz svoj globalni, imaju zapisan i svoj lokalni istarski kôd. 
Višnja Slavica Gabout

Hari Ivančić rođen je 1967. godine u Pazinu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn (odjel grafike) završio je u Zagrebu. Godine 1994. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Skupno izlaže od 1989. godine, a samostalno od 1990. Do sada je realizirao blizu četrdeset samostalnih izložbi, te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nacionalnih i inozemnih nagrada za slikarstvo: preko 20 grand prix-a, prvih nagrada, te mnoštva otkupnih i sponzorskih nagrada. Član je HDLU-a Istre, Rijeke i Zagreba, te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Buzetu.

Renato Stanković, organizator

Akademija-Art