Izložba u okviru Animafesta: ZAGREB 1972.-2012.

 
 
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

40 godina Svjetskog festivala animiranog filma

od 29. 05. do 03. 06. 2012.

Od 29. svibnja do 3. lipnja u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu, moći će se pogledati izložba u okviru ovogodišnjeg Animafesta: Animafest ZAGREB 1972. – 2012. – 40 godina Svjetskog festivala animiranog filma. Prigodno druženje s gostima festivala biti će upriličeno u galeriji u srijedu,  30. svibnja  u 11 sati.

Ilustracija iznad: Atsushi Wada

Pogledajte galeriju radova!

Galerija ULUPUH već tradicionalno, od 2009. godine, sudjeluje u programu Animafesta, izložbama koje predstavljaju animirane filmove na, uvjetno rečeno, galerijski način. U ovoj, jubilarnoj godini Animafesta, u galeriji će se izložbom obilježiti 40 godina postojanja ovog jedinstvenog, drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije. Izložba je zamišljena kao podsjetnik na dosadašnji vrlo uspješan život ovog i dalje mladog, svježeg i vodećeg festivala, koji ime grada Zagreba, uz njegove autore i animatore, stavlja na animacijsku mapu kao jedan od glavnih gradova svijeta. Na izložbi čija je glavna svrha dočarati tu jedinstvenu festivalsku atmosferu, biti će izloženi povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni video prilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti te uporabni predmeti nastali od 1972. do danas. Za izložbu je korištena građa iz arhiva Animafesta, Zagreb filma i privatnih arhiva autora.

Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta i autor ove izložbe, u katalogu izložbe je napisao: „Neki festivali su prezentacije najmodernijih tehnoloških čudesa. Neki su sajmovi velikih brojeva prodaje i potražnje. Naš festival su ljudi. Animatori, profesionalci, teoretičari, kolege, studenti, profesori, novinari, organizacijski timovi, kina, domjenci, rasprave, radionice, okrugli stolovi i šećer na kraju –  publika, brojna publika… Od prvog izdanja Zagreb živi u ljubavi između publike i autora. Autora koji stvaraju te originalne, predivne, neobične, smiješne, dječje, eksperimentalne, dopadljive i/ili subverzivne svjetove. Vremena se mijenjaju, teme se mijenjaju, tehnologija se mijenja ali animacija, koja kao ni jedna druga umjetnost u sebi sintetizira raznolike polazišne osnove, kreativne forme, pristupe i postupke, ostaje jedna od najuzbudljivijih umjetničkih formi današnjice.“
Izložba će se moći pogledati do 3. lipnja,  u radno vrijeme galerije: od utorka do subote od 10 do 20 sati, u nedjelju od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Partner: Hulahop
Financijsko pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture RH
Zahvale: Margit Antauer Buba, Vesna i Borivoj Dovniković, Zagreb film.

Maša Štrbac

Akademija-Art