Izložba slika i kolaža Lidije Kašpar Stranić

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika priređuje izložbu slika i kolaža Lidije Kašpar Stranić, u Galeriji Karas, Praška 4, u Zagrebu

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 15.11.2012., u 18 sati, u Galeriji Karas, a izložba ostaje otvorena do 6.12.2012.

"Svedi likovno djelo na mjeru jednog pogleda"

Marino Tartaglia
Slikarstvo Lidije Kašpar Stranić  pripada apstraktno – geometrijskoj sintaksi  , u širem smislu , dok pojedinačno , kao artistički znak s autentičnim potpisom, svjedoči autoričinu ustrajnu , poetiziranu analizu prostora.
To je umjetnost oblikovanja , konstrukcija geometrijskih oblika i struktura. Estetska primarnost i čistoća. Težnja čistog prizora slike i jasne misli.
Uvodne ocjene bez zadrške potvrdilo je vrijeme. Slikarski opus Lidije Kašpar Stranić  već je dovršen. Od prve najavne samostalne izložbe u zagrebačkom Salon-u  HDLU-a, krajem 1973. godine do ove aktualne u istom prostoru 2012. proteklo je četrdeset godina. Trenutak svečanosti, podsjećanja na jedan rad bez spekulacije ; na moralnu ustrajnost likovnog istraživanja mogućih govora umjetnosti.
Korijeni umjetničkog interesa slikarice sežu još u vrijeme obrazovanja:1949. godine je diplomirala  u specijalki profesora Marina Tartaglie. Baštinila je u toj iznimnoj klasi slikara – intelektualca finoću sažetosti izraza i  pikturalnu estetičnost , sve u cilju iskazivanja vlastite slikarske poetike.
Drugi važan datum je slikaričino zaposlenje  1963. godine u projektnom birou , gdje je bila u skupini za urbanizam i hortikulturu , stručna suradnica i crtačica. Upravo ambijent za rješavanje temeljne likovne enigme slikarstva – kako prikazati trodimenzionalno okružje na dvodimenzionalnoj površini slike.
I napokon događaj / doživljaj , koji je odlučio : mlada slikarica boravi godine 1966. u Parizu gdje se susreće s umjetnošću Victora Vasarelyja.
Izložba ju je oduševila ,našla je potvrdu svoga puta.
Kroz četiri desetljeća stvaralačkog života  nižu se ciklusi naziva «Prostori» ,»Objekti» , «Reljefi «, «Oblici «, «Kristali»,  «Megalopolis», «Kolaži»…aludirajući imenima na osnovnu likovnu zaokupljenost.
Svi zajedno i pojedinačno u sebi sadrže baštinjeno u razvoju : boju kao fizičko svojstvo svjetlosti, doživljaj prilagođen formatu slike. Prostor slike ostvaruje se u našem pogledu čime postajemo sukreatori… A kolorističke kombinacije nude iluziju trodimenzionalnosti na slici.
Recentni hommage slikarskoj zaokupljenosti – samostalna izložba Lidije Kašpar Stranić u Salonu HDLU –a , poslije četrdeset godina nastajanja, slavi postojanost jedne kromatske i gradbeno – ritmizirane umjetničke varijacije unutar slikarstva geometrijske apstrakcije.

Marina Baričević

Lidija Kašpar Stranić rođena je 1923. godine u Slavonskom Brodu. Od 1939. do 1943. godine pohađala Školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, grafički odjel, a od 1943. do 1949. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo u specijalki profesora Marina Tartaglie, 1949. godine. Izlaže od 1950. godine, a 1973. održala prvu samostalnu izložbu u Salonu HDLU-a u Zagrebu.

Likovna je suradnica na arhitektonskim objektima javne namjene.
Godine 1978. otišla u mirovinu posvetivši se slikarstvu.
Godine 2008. priređene su joj dvije važne velike izložbe:
«Donacija Lidije Kašpar Stranić Modernoj galeriji» u Zagrebu i
Lidija Kašpar Stranić, :»Kvadrat u krugu» u povodu 85 rođendana,
Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja , Slavonski Brod.
Recentna samostalna izložba ,2012. godine ,Salon HDLU-a ,Zagreb,
obilježava četiri desetljeća aktive prisutnosti Lidije Kašpar Stranić u njezinom strukovnom Udruženju.