Izložba Rudolfa Labaša u Slavonskom Brodu

 
 

Izložba iz najnovijeg ciklusa Rudolfa Labaša

 
Galerija umjetnina grada Sl. Broda organizira u suradnji sa Gradskim muzejem Karlovac izložbu najnovijeg ciklusa radova akademskog slikara i profesora zagrebačke ALU Rudija Labaša.
 
Izložba se otvara povodom Dana grada Sl. Broda 16. svibnja i Dana muzeja 18 svibnja u Likovnom salonu "Vladimir Becić" u utorak 15. svibnja u 19 sati.
Rudolf Labaš rođen je u Starom Golubovcu 1941. godine. Na Akademiji u Zagrebu koju je pohađao, predavali su mu I. Režek i V. Parač. Član grupe "Biafra",  svom slikarstvu ostaje vjeran upravo toj ekspresiji prikazanih motiva ali i ekspresivnosti u izvedbi. Kao što je i sama grupa nalagala, tako se i on priklonio angažiranoj formi umjetnosti u svrhu prikazanja patnje, straha i apokaliptičnih vizija. Vrsni poznavatelj ljudske anatomije gotovo je sav svoj opus posvetio ljudskoj figuri nastojeći "zaviriti" pod kožu čovjeka i razotkrivati sizifovski apsurd ljudskog postojanja.Tragična rastrzanost Labaševih protagonista prisutna je i u njihovim naizgled mirnim posturama. Dosljedan figurativac nikada nije gubio interes za egzistencijalni vakum. Labaš je do 2011. bio profesor na ALU, osim toga bavi se i scenografijom i ilustracijom.
Izložba uključuje 29 radova akrilikom i akvarelnim pastelom na papiru i financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Izložbu će otvoriti ugledni likovni kritičar i voditelj zagrebačke Galerije "Forum" Milan Bešlić.

Branimir Pešut