Izložba Larise Kralj u Krapinskim Toplicama

U holu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju 16. studenog otvorena je izložba Larise Kralj iz Desinića
Izložba se može razgledati do 15. prosinca.

Umjetnica je izložila 30-tak radova u tehnici ulja na platnu s motivima mrtve prirode, krajolika i motive konja.

Larisa Kralj rođena je 1971. u Kišnjevu (Moldavija). Živjela je u St. Petersburgu i Moskvi. Po zanimanju je pedagog. Godine 1991. dolazi u Hrvatsku, u Desinić gdje je osnovala obitelj. Crtanjem i slikanjem bavi se od djetinjstva. Izražava se tehnikama ulja na platnu, akvarelom i akrilikom. Živeći u Desiniću, okruženim pitomim brežuljcima sa kućicama i kletima, sve više ovaj krajolik postaje nadahnuće za njene slike. Uz to često slika mrtvu prirodu sa cvijećem i voćem, a povremeno slika sakralne motive, portrete i konje. Priredila je tridesetak samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama. Članica je likovne sekcije KUD-a Zlatko Baloković u Krapinskim Toplicama.

Likovna kritika Z. Baloga:

Slikarica Larisa slika uglavnom ulja na platnu. Posjeduje sve kvalitete iako njen izbor sadrži  različite teme i žanrove od mrtve  prirode i pejsaža, do akta i religioznog, dapače mističnog nadrealizma. Strpljivošću hiperrealista, mada istovremeno nije ograničena strogošću fotografskog prenošenja,  dokazuje se kao  dobar crtač  što donekle  pada u drugi plan prednjenim snažnim kolorizmom. Ujednačenom, uravnoteženom paletom boja postiže potpunu atmosferu koja nas neodoljivo vraća u muzeje i galerije starih majstora. Žanrovi se isprepliću i prelijevaju ali uz svu tematsku raznolikost ostaje zajednička prožetost atmosferom svjetlosti, dubok doživljaj prostora i posebnog ugođaja kojeg senzibilna koloristica Larisa oživljava svojim kolorizmom, istovremeno žestokim i smionim ali i ujednačenim do najsitnijeg polutona.

Juraj Baldani:

Slikarstvo Larise Kralj uz sve konstatacije o talentiranosti slikarice i njezinoj vještini izvedbe, ukazuje i na začudnu činjenicu, da je ona za relativno kratkog boravka u Hrvatskoj, uspjela usvojiti a time i eksplicirati prirodne ljepote naših prostora, njegovu povijesnu slojevitost, religioznu dominantnost kao i širinu i neomeđenost maštovite kreativnosti.