Izložba Janeza Suhadolca

Janez Suhadolc, poznati arhitekt koji uvijek nešto zanimljivo stvara, izlaže u Zagrebu

Pogledajte galeriju radova!
Crta, slika, piše, dizajnira, postavlja izložbe, preuređuje muzeje i druge interiere, samostalno izrađuje stolice, ili neke druge predmete po vlastitim zamislima, izložit će u knjnižnici Marija Jurić Zagorka nešto slikarskih uradaka, koje je nacrtao, onako  USPUT,  na svojim brojnim „neobaveznim“ putovanjima. Bilo da je išao pješice, čamcem ili biciklom.
Ovakav pristup stvaranju upućuje kako se radi o umjetniku kojega svakako ima smisla potaknuti da malo više kaže o svom radu, djelima i razmišljnjima ali i svijetu u kojem živi i koji ga okružuje. Domaćin mu je Hanibal Salvaro, koji s njim surađuje još od 1978. godine. U međuvremenu je postavio je i više izložaba Svjetskog triennala male keramike, te osmislio logo i naslovnice dvaju kataloga Triennala. U svakom slučaju mogli bismo slobodno kazati kako se radi o osobi koja se u svemu umjetnički i stvaralački očituje, pa USPUT i u dijalozima.
Otvorenje zložbe Janeza Suhodolca USPUT je u ponedjeljak, 7. siječnja  2013. u 18 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2 u Zagrebu.
Hanibal Salvaro predstavit će izložbu i autora.
Izložba se može pogledati do 28. siječnja 2013. godine, radnim danom od 8 do 20, a subotom od 8 do 14 sati.

USPUT
Janez Suhadolc je zapisao:

Rođen sam 3. srpnja 1942. u Ljubljani, gdje sam se školovao, bio zaposlen, osnovao obitelj itd. Moja arhitektonska izobrazba je bila tako temeljita da sam nakon studija utrošio par godina kako bih se otresao strogo usađenog racionalizma i funkcionalizma.
Zapravo se nisam načisto odlučio što bih u životu zaista radio: osim rada  na Arhitektonskom fakultetu na Katedri prostoručnog crtanja, ponekad nešto narišem ili naslikam, napišem neki tekst za neku publikaciju ili u kući u kojoj stanujem radim u vlastitoj drvodjeljskoj radionici. Od drveta, po vlastitim zamislima, izrađujem dijelove pokućstva, a najviše stolice.
Slikam uglavnom uljnim pastelima.. Oni su moja putnička tehnika. Slikanje se događa brzo i nakon dovršetka nema velikih dorada. Gotovo djelo ne treba sušiti ili na neki drugi način dovršavati.
Sve slike su nastale usput na mojim putovanjima pješke, čamcem ili biciklom. Iz razumljivih razloga to su radovi skromnijih dimenzija.
Te sam umjetnik malog formata.
Uglavnom, vlada uvjerenje da su moje slike šareni i veseli radovi, a to mi se sviđa. Mislim da su umjereno ekspresionističke.
U vrijeme kada prevladavaju instalacije, konceptualna umjetnost, bodyart, performansi, razni “projekti“, ovo je prilično zakašnjela orijentacija. Ali, to me ne smeta. Ove slike nemaju namjeru mijenjati ili na druge načine utjecati na umjetnička strujanja u slovenskoj ili hrvatskoj umjetnosti, a pogotovo ne u svjetskoj.
Osim originalnih  uljanih pastela, izlažem i digitalna uvećanja tih slika. S tim, znatno uvećanim digitalnim grafikama, postajem umjetnik srednjeg formata.
Inače, teško je prosuđivati o umjetničkim dosezima vlastitih uradaka. Poznati češki pisac, Milan Kundera napisao je roman s naslovom “Život je negdje drugdje“. I doista, život svakog čovjeka je nedostižan. Često tamo gdje ga nitko ne očekuje.