Izložba Davora Vukovića najavljuje New York

Domaći umjetnik, pjesnik i slikar Davor Vuković javnosti je predstavio posljednji ciklus jakih kolorističkih slika koje je intenzivno stvarao posljednjih pet mjeseci

Riječ je o 20 radova većeg formata koje se nastavljaju na ciklus Arhipelag, a od srijede 9. svibnja (do 23. svibnja) mogu se vidjeti u Hrvatskoj kući u Preradovićevoj ulici 31 (Zagreb).

Pogledajte fotografije s otvorenja!

Živa energija
 
Izložbu je otvorila dr. Mirjana Repanić Braun koja je nedavno dobila nagradu HAZU za najviša znanstvena dostignuća u 2012 za područje likovne umjetnosti, a također i godišnju nagradu Društva povjesničara umjetnosti.
Voditelj programa predstavljanja Vukovićevih radova  bio je gospodin Silvano Gospodarić, urednik i voditelj s Narodnog radija.
Pored visokog predstavnika Zagrebačke županije, gospodina Marijana Mikuljana, predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, koji je uputio tople pozdravne riječi Vukoviću pred put u New York,  izložbi su nazočili predstavnici institucija koje kontinuirano podupiru Vukovićeve izložbe u svijetu iz Ministarstva kulture RH, grada Zagreba, grada Zaprešića, DHL-a i mnogi drugi. Vukovićevi moderni radovi izuzetno dobro su se uklopili u rustikalni etno ambijent dalmatinske konobe, što treba zahvaliti ljubavi i pažnji organizatora Mirka Petričeca i modne dizajnerice Mine Petre koji su prostor osmislili i ispunili izuzetnom etno zbirkom predmeta koji odišu jednostavnošću, toplinom i jedinstvenošću autentične hrvatske kulturne baštine.

Kao i u prijašnjim ciklusima inspiriran je prirodom zbog čega ideja ne nedostaje. Snažan kolorit odražava stanje njegova radosnog, živog duha i energije koju želi i mora izbaciti iz samog sebe.

Njegove su slike refleksije, sjećanja i snovi spojeni sa stvarnošću u kojima traži esenciju života. Za djela kaže da predstavljaju svjetlosno slikarstvo koje u ova teška vremena pružaju tračak nade.

– Primam pozive s raznih strana svijeta od ljudi zainteresiranih za slike i zanimljivo je da im je svima zajedničko to što ističu da nigdje nisu vidjeli slične radove te da sam sjajno spojio moderno i klasično slikarstvo u apstraktni ekspresionizam.

 
Kao Claude Monet
 
Ova djela želi predstaviti domaćoj publici prije samostalne izložbe u Broadway Gallery koja će se u listopadu održati u New Yorku, a pozvao ga je vlasnik galerije Abraham Lubelski i izdavač internacionalnog časopisa za likovnu umjetnost NY Arts Magazine. Kao uvod u otvorenje izložbe u listopadu, u svome časopisu objavit će drugi intervju s Davorom Vukovićem (prvi je objavljen u veljači) za kojeg kaže da boju koristi gotovo jednako kao francuski impresionisti, primjerice Claude Monet, nastojeći istaknuti sjene nijansama u zraku i vodi, dok se u drugim radovima poigrava s neokubizmom.

Zanimljivo je da će otvaranju američke izložbe nazočiti i newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg i guverner države New York Andrew M. Cuomo koji su njegov rad nazvali sjajnim primjerom hrvatske moderne umjetnosti. Vuković je u New Yorku dosad izlagao četiri puta i sve izložbe poduprlo je Ministarstvo kulture.

Nakon New Yorka Vuković će izložbu imati i u Londonu, u rujnu 2013. godine

Izvor: Jana Peršić / Vecernji.hr

Akademija-Art