Galerija FRUCTUS IGNIS, Piran, Slovenija

Zajednička izložba keramike
Danijela Pičuljan i
Blaženka Šoić Štebih
Od 08. 04. (u 20.00 sati) do 13. 05. 2010.

U četvrtak, 8. travnja, u Galeriji FRUCTUS IGNIS, u slovenskom gradu Piranu, otvara se zajednička izložba Danijele Pičuljan i Blaženke Šoić Štebih. Obje umjetnice članice su ULUPUHOVE Sekcije za keramiku, staklo i porculan i vodeće osobe KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja www.kerameikon.com

Voditelj galerije Igor Krmpotić organizira već tradicionalno seriju jednomjesečnih izložbi istaknutih umjetnika iz međunarodnog svijeta umjetnosti – ponajčešće keramike.
Predgovor katalogu napisala je Blaženka Šoić Štebih, koja je i članica Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve.

DANIJELA PIČULJAN:
BJELINE

Danijela Pičuljan pristupa keramici s izrazito kiparskim nervom, na neki je svoj  način sljedbenica naše znamenite keramičarke Dore Pezić Mijatović koja i kad gradi dvodimenzionalnu ploču ostaje vjerna prostoru i trima dimenzijama.
Danijela svoju keramiku gradi vještim i elegantnim zamahom poštujući zakonitosti materijala, pri tome ipak, često, iskušava i istražuje njegove krajne mogućnosti statičke izdržljivosti. Koristeći jako šamotiranu glinu hrabro se odlučuje na poveće oblike kojima ograničenost dimenzija ovisi isključivo o dimenzijama peći u kojoj pali svoju keramiku.
Izrazito je sklona monokromiji, rijetki su njeni izleti u kolorizam, radije se poigrava nijansama bjeline postižući efektne prijelaze nijansi zakrivljenjem i  zaobljivanjem plohe. Njene bjeline širokog su spektra, od blještavosti do prigušenosti i utišanosti. Pri tome potpuno izostavlja glazuru tako dragu keramičarima, svjesna njene nepotrebnosti na plohi uglačane, zrnate strukture. Njeni se oblici uvijaju i izvijaju, slijedeći prirodne obrise krajolika, planina, otoka, stijena ili oblaka ali i vlastite unutarnje horizonte. Zaokupljena od samog početka oblikom kugle, krenula je u školjkolike tvorbe različitih veličina  a spirala, tako imanentna vrtnji i silnicama u lončarstvu, vrlo je  prisutna i u drugim njenim radovima.

U posljednje vrijeme zanimaju je kontrasti koje izražava kombiniranjem i združivanjem ponekad iznenađujućeg materijala s keramikom. Tako sirovu cresku vunu aplicira na keramičku plohu sve u želji da naglasi da je moguća fuzija nespojivog, simbioza mekog i tvrdog, organskog i anorganskog. Zapravo je to slika samog života u kojem se često privlače suprotnosti, funkcionirajući nenadano u novoj neslućenoj kvaliteti.

U njenoj «Bijeloj vatri»  plamenovi lelujaju i palucaju u blještavoj bjelini a u «Zagrljaju» tvrda se keramička tvar zaobljuje, izvija, isteže i pretapa u mekoću vunenog tkiva.
Danijelini oblici njen  su osobni doživljaj i umjetnička interpretacija, nikad doslovna preslika stvarnosti ili izvora inspiracije.
Blaženka Šoić Štebih

Danijela Pičuljan, rođena 1967. u Zagrebu, pripada tzv. «varaždinskom krugu» keramičarki koje su ušle u hrvatsku keramiku u posljednjih godina, okupljene oko Studija za keramiku Blaženke Šoić Štebih. U nizu od desetak godina stvaranja postigla je solidnu reputaciju na hrvatskoj ali i međunarodnoj sceni. Članica je ULUPUHA i HZSUA a od samog osnutka KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja 2002.godine, sudjeluje u organzaciji svakog njegovog projekta kao najistaknutiji suradnik a trenutno obavlja i zadaću dopredsjednice Udruženja.


Adresa
:
G.Kuršanec,Dravska 7
40305 Nedelišće

Blaženka Šoić Štebih o keramici i svojim afinitetima

Keramika je ogromno područje stalnog i uzbudljivog proučavanja i istraživanja. Jer, glina, kao prividno jednostavan i svima dostupan materijal, krije u sebi zapravo zaista beskrajni svemir nepoznatog i iznenađujućeg.
Relativno se lako kontrolira u području nižih temperatura u keramičkom smislu, dok u sferi visoke užarenosti postaje žitka magma, amorfna, više ili manje staklasta masa, vraćajući se u prastanje.
Porozna struktura glinenog tijela i prozirnost i zgusnutost staklene mase odavno su u utilitarnoj simbiozi. Rastopljeno staklo u obliku najrazličitijih glazura pokriva ukrućenu površinu, čini je nepropusnom, često sjajnom. Obogaćuje njen prirodno sužen spektar obojenosti i udaljava je od početaka. Iako dovršava i zaokružuje, glazura je u podređenom odnosu prema glinenom tijelu.
Težnja da glina i drugi glini srodni materijali profunkcioniraju kao ravnopravni sudionici izraza, težnja je za ostvarenjem prožimanja i stapanja različitosti, poziva na eksperiment, na bezbroj pokušaja i pogrešaka, na varijacije i kombinacije.
Sve to pretpostavlja   strpljivost i spremnost na iznenađenja. Iako priznaje korisnost znanja o temperaturnim područjima koja za jedan element znače razvoj i definiciju a za drugi  propadanje u bezličnost, piromanska strast ne priznaje tešku spojivost i uskladivost, ona istražuje, pokušava, usklađuje  i nada se, prizivajući  dobrodošlicu slučaju i neponovljivosti.
Ja sam zaljubljena u bjelinu porculanske mase i izazvana problemima koje izaziva njegova obrada do nedavno rezervirana za manufakture za proizvodnju posuđa, kombiniranjem kamenjače i porculana pokušavam izgraditi složene oblike od mase u koju dodajem i osim šamota i različite okside, pigmente, podglazurne boje ili pak engobe ostvarujući tako željenu obojenost već u prvom paljenju. Moja stalna inspiracija izvire iz prirode koja je naša učiteljica i voditeljica. U posljednje vrijeme zaronila sam u svijet podmorja očarana njegovom fantastičnom raznovrsnošću i bogatstvom oblika.

Blaženka Šoić Štebih rođena je Varaždinka. Samostalna je umjetnica-keramičarka međunarodnog ugleda, članica Međunarodne akademije iz Ženeve. S grupom entuzijasta osnovala je KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje koje svojim dugogodišnjim djelovanjem u gradu Varaždinu dodalo i atribut keramičarskog grada. Na čelu je tradicionalnog Međunarodnog festivala postmoderne keramike i njegove glavne manifestacije – izložbe CERAMICA MULTIPLEX koja u Hrvatskoj svaki puta okupi velik broj značajnih imena iz područja keramičarske umjetnosti iz cijelog svijeta. Za svoj doprinos kulturi i unapređenju keramike 2005. godine odlikovana je Zlatnom medaljom Grada Varaždina.


Adresa
:
Križanićeva 13
42000 Varaždin

Akademija-Art.hr